header.jpg
Европейска седмица на мобилността 2018
Между 16 и 22 септември протече инициативата на ЕС за смесване на транспортните средства за подобряване на качеството на живот на европейските граждани, наречена Европейска седмица на мобилността. Тази кампания се провежда всяка година и цели да насърчи природосъобразна мобилност с  устойчив градски транспорт. Над 2,400 населени места от 50 държави организираха мероприятия, за да отбележат тазгодишното честване, по време на което се дава възможност на хората да изследват ролята на мобилността в ежедневието си и да експериментират с чисти видове транспорт и как ежедневните нужди от пътуване на хората могат да бъдат посрещнати по-ефективно, по-рентабилно и по-приятно чрез смесване на транспортните режими. Идеята обмисляйки своето придвижване е хем да спестим време, хем да подобрим здравето си, хем да намалим транспортните разходи. А градовете от своя страна имат възможност да ускорят тази социална промяна, като се уверят, че са налице правилните услуги и инфраструктура за изпълнението на тези цели. Голям плюс на изпълнението на тази инициатива е, че ще съсредоточи вниманието на местно ниво, за да се помогне на европейските градове да подобрят екологичните постижения на своята транспортна система. Това означава по-чист въздух, по-тихи градове и по-здрави граждани. А местните власти, които полагат значителни усилия за насърчаване на устойчивата градска мобилност по време на кампанията, могат да кандидатстват за наградите EUROPEANMOBILITYWEEK до 23 октомври 2018 г. а до 1 октомври 2018 г. могат пък да кандидатстват за наградата SUMP, която признава местните и регионалните власти за отлични постижения в устойчивото градско планиране на мобилността. 
Източник: http://www.mobilityweek.eu
 
 
 
 
Европейски младежки медийни дни 2018 
Европейската младежка преса - Мрежа за млади медийни дейци, приканва кандидатите да станат един от 57-те млади журналисти на възраст между 18 и 30 години, които ще отразяват от Европейския парламент в Брюксел в рамките на Европейските младежки медийни дни (EYMD) 2018. Това събитие ще се проведе от 16 до 18 октомври 2018 г. Младите журналисти, граждани или жители в държава-членка на ЕС, ще имат възможност да участват на тридневния медиен семинар, като се включат в политически дискусии, практически медийни продукции и безценни прозрения в Европейския парламент и международната медийна среда. Те ще имат възможност да взаимодействат с високопоставени европейски политици, професионални журналисти и експерти и да участват в междукултурен обмен чрез практическо медийно производство. В рамките на тридневния семинар всеки млад журналист ще работи за изготвянето на доклад по темата на семинара чрез избрания от тях носител: видео, снимки, радио, печатни материали, мултимедия или нови медии. Всеки от участниците ще бъде част от една от семинарите:
- Печат-инфграф (журналисти + графични дизайнери);
- Печат-фотография (журналисти + фотографи);
- Фоторепортаж (фотографи);
- Радио програма (журналисти);
- Видео I (журналисти + видео редактори);
- Видео II (журналисти + видео редактори);
- Мултимедия (журналисти + редактори);
- Социални медии I (журналисти);
- Социални медии II (журналисти).
Европейският парламент ще възстанови пътните разноски на участниците и ще възстанови до 360 евро еднократна сума на работещите журналисти, за да покрие настаняване, храна и местен транспорт. Младите журналисти, избрани да участват, трябва да организират свое собствено настаняване и пътуване и да предоставят необходимите документи на Европейския парламент за възстановяване на разходите. Събитието ще се проведе на английски език, така че е необходимо работно ниво на езика. Краен срок за кандидатстване: 31 август 2018г. 
Източник: Европейски парламент

Предстои седмата международна конференция, посветена на Стратегията на ЕС за Дунавския регион
През 2018 г. България е ротационното председателство на Стратегията на ЕС за Дунавския регион (Дунавската стратегия, EUSDR). Като ключово събитие на председателството през 2018 г. България и Европейската комисия съвместно организират Седмия годишен форум, който ще се проведе от 18 до 19 октомври 2018 г. в София. Основният фокус на събитието ще бъде върху развитието на туризма като предпоставка за икономически растеж и териториално сближаване. Годишният форум ще обхваща теми от особена важност за Дунавския регион, свързани със запазването на културно-историческото наследство, новите технологии и цифровизацията в туристическия сектор, гарантирането на безопасността и сигурността в туризма, транспортната свързаност и мобилността. Въпросите, свързани със синергията и съгласуваността между макрорегионалните стратегии за постигане на общите цели на ЕС и за бъдещето на тези стратегии след 2020 г., също ще бъдат посочени. Предвидени са и две паралелни тематични сесии за устойчива туристическа мобилност и сигурност в обществените пространства и открито изложение. Регистрацията е отворена до 17 октомври 2018 г. Поради очаквания голям интерес към събитието, препоръчваме да се регистрирате възможно най-скоро. След достигане на максималния капацитет по отношение на участието регистрацията ще бъде закрита. В рамките на своята инициатива за разширяване и интеграция, Съвместният изследователски център на Европейската комисия предлага предплатени пътувания и настаняване на изследователи / експерти от Албания, Босна и Херцеговина, Бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия, Косово *, Турция, Армения, Грузия, Молдова и Украйна, за да участват в Годишния форум. Подкрепата покрива разходите за пътуване и настаняване. Повече информация за форума, включително подробна програма и списък на лекторите, както и презентационни теми можете да намерите на този уебсайт.
Източник: Европейска комисия
Фестивалът “Дунавски вълни” във Видин
Фестивалът “Дунавски вълни” стартира седмото си издание на 23 юли във Видин и до 28 юли ще радва жителите на старопрестолния град с богата културна програма. В програмата може да да се насладите на ”В съзвучие” - концерт на Симфониета - Видин, детски пленер „Моят град”, „Състезание чудно с петле ранобудно” - представление за деца на Драматичен театър - Монтана,  Арт работилница за деца, ”Мистерията Дон Жуан” - представление на Драматичен театър - Монтана в сцената на крепост „Баба Вида, Работилница за сапунени балончета - мехурчета с артистите на Цирк "Играчка-Плачко" в Крайдунавски парк, „Старо село накрай света” - представление на театрална група "Будиловци" при НЧ "Надежда", село Раковица, Огнено шоу „Fire cabaret - Играчка, Плачко и Мустачко”, #Artofdanube – представяне на най-дългата картина - портрет на река Дунав, Семейно представление на Цирк "Играчка-Плачко", „Приказка за шареното човече” - представление за деца, „Музикална палитра” - концерт на Градски духов оркестър - Видин, „Лудо северняшко“ - концерт на Ансамбъл за народни песни и танци „Дунав”, „Весели небивалици”- спектакъл за деца на театър „Пан”, Рок край Дунав - концерт на „Krassy and The Fighters”; „PaceRide” и „Радула“, „Детска игротека", „Урбанизация” - фотоизложба и фолклорна вечер и закриване на Фестивала ”Дунавски вълни“, с участието на самодейни състави от България, Сърбия и Румъния, Антимовската духова музика и Юнашкия тиган. Фестивалът “Дунавски вълни” се проведе за първи път през 2012 г. и от тогава си поставя за цел да постигане синтез между различни изкуства и да представи възможност за изява както на самодейци, така и на професионалисти при използване на нестандартни пространства за представяне на изкуство.  Фестивалът  провокира видинската публика и и дава възможност за досег с атрактивен и качествен културен продукт. Той е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за траннсгранично сътрудничетво INTERREG - ИПП България-Сърбия.
Дунавският лъч: пътешествие с преживявания през Видин и Тутракан
Тази седмица #RoadTripProject на Генерална Дирекция за регионална политика @EUinmyRegion стигна до България, по-точно до Видин и до Тутракан. Пътешествениците Сузи и Кенет прелетяха с балон до Дунав мост 2 и се насладиха на гледки от страната ни по по-необичаен начин, а представител на Информационния център "Европа Директно - Видин" ги придружи в това приключение и им разказа за Дунав мост 2 и как се е отразил на ежедневието на гражданите във Видин. Пътешествениците се срещнаха с местни младежи, плаваха с кану по река Дунав, след което се отправиха към Тутракан за още приятни преживявания. Тази спирката е част от "Дунавския лъч" на проекта, а самият #RoadTripProject има за цел да запознае 8 млади европейци с различните региони в Европа и да ги срещне с техни връстници от други европейски страни. Маршрутите по Средиземоморието и Атлантика приключиха през май и юни. Дунавският маршрут приключва тази седмица. Следва Балтийският лъч. Всичко за проекта, пътуванията и възможностите може да следите тук и да преоткривате Европа заедно с онлайн общността.
Източник: Европейска комисия

Статистика

Брой прегледи на статиите
279102