header.jpg
Рекорден брой участници в Европейската седмица на регионите и градовете
Повече от 9 000 участника от 70 страни в цяла Европа и извън нея се включиха в  приключилата преди няколко дни Европейска седмица на регионите и градовете. В рамките на 17-то ѝ издание, идеите си представиха над 1000 лектора в рамките на 300 сесии, обединени около темата „Региони и градове: стълбове на бъдещето на ЕС“. Така експерти, автори на проекти и представители на академичните среди имаха възможност да обменят добри практики в областта на регионалното и градското развитие. Форумът е призната платформа за политическа комуникация относно развитието на политиката  на  сближаване  на  ЕС  и  е  най-голямото европейско обществено събитие от този вид. Затова и медийният интерес е традиционно голям, като тази година в модерния конгресен център The Square проявите следяха над 200 журналисти.
Защо е важна Седмицата на регионите и градовете? 
Регионите  и  градовете  участват  в  разработването  на  повечето  политики  на  ЕС. Поднационалните публични органи в ЕС отговарят за 1/3 от публичните разходи (2100  млрд.  евро  на  година)  и  за  2/3  от  публичните  инвестиции (приблизително 200 млрд.  евро),  като  вторите  често  трябва  да  бъдат  изразходвани  в съответствие с правните разпоредби на ЕС.
Акцентите тази година
Седмицата на регионите и градовете е съвместна инициатива на Европейския комитет на регионите и ГД "Регионално развитие" на Европейската комисия. Представители на тези две институции – съответно Карл-Ханц Ламберц и Марк Льометр дадоха старт на четиридневната среща и обмяна на ноу-хау между представители на местната власт, заедно с Клара Добрев, заместник-председател на Европейския парламент. С това беше показано, че регионалната тема е все по-важна и определяща и че всички институции работят заедно.
Специален фокус тази година бяха младите хора. От една страна с включването на 100 млади европейски политици на възраст под 30 години (Young Elected Politicians), от друга – с програмата Youth4Regions, която (след проведен конкурс за есе, свързано с реализиран проект с европейски средства) събира 40 журналисти, активни в мероприятията на Европейската седмица на градовете и регионите. Сред тях се откроиха две българки, студентки по журналистика в Софийския университет – Искра Цанкова и Денислава Златанова. Те получиха специални награди по време на церемонията за отличаване на най-изявените млади медийни личности, лично от говорителя на Генералния директор в сферата на комуникациите към ЕК – Кристиан Спар.
Темите, които се обсъдиха в рамките на форума, съпътстващите събития, кръглите маси, представянето на проекти и идеите за по-добро градско развитие бяха много, но един от акцентите беше новият бюджет на ЕС. Във встъпителната си реч председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц изрази мнение, че новият бюджет трябва да подкрепя амбициозната европейска визия и че известният 1 процент от GNI (General National Income) или стойността на едно кафе, колкото е в момента приносът на всеки от 500-те милиона европейци, би следвало да се увеличи на 1.3 процента. Той добави и, че европейският бюджет трябва да е екологично ориентиран и да работи "от местните структури към върха". 
Автор: Мариана Гомилева, Брюксел, Октомври 2019
 

"С Европа постигаме повече" - информационни срещи-дискусии в две видински общини
Център „Европа Директно-Видин“, който е част от мрежата „Европа Директно“ на Европейската комисия, съвместно с Фондация за регионално развитие и с оглед на функциите, които изпълнява в област Видин организира информационни срещи – дискусии с граждани „С Европа постигаме повече“ в Община Ружинци на 25 септември 2019 г. и в Община Белоградчик на 27 септември 2019 г. По време на събитията бяха представени презентации за възможности, които предлага Европейският съюз за участие в проекти, развитие на бизнеса, инвестиции и растеж, възможности за финансиране на организации и общини, представени от представители на мрежата Entreprise Europe Network. Участниците в срещите бяха запознати от екипа на Европа Директно - Видин с техните права и към кои служби за съдействие и информация могат да се обърнат за помощ. В допълнение към това участниците, присъстващи на събитията чуха за платформата "Какво прави Европа за нас?" и как я да я използват при търсене на информация от различни сфери. Накрая всички  споделиха своето мнение и виждане за ЕС, за правата и възможностите, които имат като европейски граждани. На участниците в събитията бяха раздадени промоционални и информационни материали. 


 


 

Предстоящи събития в две общини от област Видин 
"Европа Директно - Видин", организира две информационни срещи - дискусии с послание „С Европа постигаме повече“.  Събитията ще се проведат на 25 септември в Община Ружинци (сградата на Общината) от 10.00 часа и на 27 септември в Община Белоградчик (Младежки дом, гр. Белоградчик) от 10.30 часа.    В рамките на събитията представители на Еntreprise Europe Network ще представят възможности за стартиращи предприятия, инвестиции и финансиращи програми, предоставяни от Европейския съюз. Също така участниците в събитията ще могат да научат повече за своите права и къде да търсят подкрепа и съдействие от службите за информация на ЕС. В допълнение на това, ще научат за онлайн платформата „Какво прави Европа за мен“, за да знаят как да откриват  информация за политиките на Европейския съюз в различни сфери от живота. За записване за участие в събитията и при допълнителни въпроси и информация, моля свържете се с нас на тел. 0889 451 247 или Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
 
Български евродепутати представиха своите приоритети за предстоящия мандат
Миналата седмица Бюрото на Европейския парламент в България беше домакин на публична дискусия, посветена на приоритетите за новия мандат на българските евродепутати. Дискусията се проведе в зала 6 на Националния дворец на културата в София на 12 юли 2019 г. По време на събитието, открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, бяха представени членовете на ЕП, избрани от България. Присъстващите евродепутати посочиха областите, в които планират да бъдат активни и парламентарните комисии, в които ще работят през предстоящия 9-и мандат на Европейския парламент. Всички те подчертаха, че важните за България теми ще бъдат отстоявани единно от представителите на страната ни в ЕП. Модератор на дискусията беше журналистката Добрина Чешмеджиева. При представянето си Асим Адемов (ЕНП) обяви, че се чувства на място в комисията по култура и образование и ще работи за инвестиции в образователната система. Той отбеляза, че земеделският сектор трябва да се модернизира, като се подготвят кадри в училищата и университетите. Като член на комисиите по външна политика и конституционни въпросиАлександър Йорданов (ЕНП) обърна внимание на сигурността в Черноморския регион и важността на политиките на Европейския съюз по отношение на Западните Балкани. Петър Витанов (С&Д) изтъкна като основен свой приоритет затвърждаването на интеграцията в Европейския съюз, но също така и запазването на основните му принципи като свободното движение на хора, стоки и капитали, в контекста на защитата на конкурентоспособността на българските превозвачи. Петър Витанов е член на комисията по транспорт и туризъм. Илхан Кючюк (Обнови Европа), който е член на комисията по външни работи, изрази мнение, че ЕС има нужда да изгради ясна стратегия за комуникация с Китай, Русия и Турция, както и да намери начин за интегрирането на Западните Балкани. Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа) коментира отсъстващото инфраструктурно развитие в селските райони и ролята на инвестициите за повишаване качеството на живот в тях. Освен заместник-член на комисията по земеделие и развитие на селските райони, г-жа Алиева-Вели ще работи и като пълноправен член в комисията по заетост и социални въпроси. На събитието присъстваха повече от 150 гости, като сред тях бяха представители на държавни институции, неправителствения сектор, медии, академичната общност и граждани. Публиката в залата, както и зрителите онлайн се включиха активно в дискусията с въпроси и коментари. Сред темите преобладаваха тези, свързани с политиката на разширяване на ЕС към Западните Балкани, сигурността, модернизацията на селското стопанство, повишаването на жизнения стандарт, образованието, разпределението на висшите постове в европейските институции и др. Пълен запис на събитието можете да намерите на страницата на Бюрото на Европейския парламент в България.
Иточник: Европейски парламент
Инициативата на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия - CITIZENV се състоя във Видин
Инициативата на Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия - CITIZENV се състоя на 20 май 2019 в Информационен център Европа Директно - Видин. Тази инициатива се случи под формата на граждански диалог. Фокусът на събитието беше как новото поколение европейци си представят бъдещето по отношение на околната среда. Младежите от Видин размишляваха върху пет важни теми заедно със служител на Европейската комисия, както и обсъждаха бъдещите приоритети на политиката на ЕС в областта на околната среда, както с оглед изтичането (и оценката) на Седмата програма за действие в областта на околната среда, така и разработването на новите приоритети на Комисията. CITIZENV акумулира отношението, притесненията и идеите на младите хора: годината на европейските избори наистина е добра възможност за обсъждане на европейската политика в областта на околната среда и за обмисляне на нейното бъдеще. Европа се състои от всеки един от нас и от младите граждани предоставиха на Комисията ценна обратна връзка за бъдещите политически приоритети в областта на околната среда. 
 

Статистика

Брой прегледи на статиите
424337