108 милиона евро спешна помощ получи България от ЕК за справяне с бежанския поток

108 милиона евро спешна помощ получи България от ЕК за справяне с бежанския поток

Европейската комисия отпусна на България 108 милиона евро спешна помощ за управление на границите и справяне с бежанския поток. Решението следва изявлението на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в края на среща на 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС в Братислава и е в резултат на постоянните контакти на ЕК с българските власти през последните месеци.

Комисията ще продължи и с бързата оценка на получено от България допълнително заявление за спешна помощ в размер на още 52 милиона евро.

Отпуснатите средства ще бъдат използвани, за да се подкрепи управлението на бежанските потоци, да се подобри капацитета на службите, които работят с бежанци и да се засилят наблюдението и контрола по границата.

България вече е получила финансова и оперативна помощ от Европейската комисията и агенциите на Европейския съюз. Общо 173 служители по линия на Фронтекс са в България след искане за помощ от страна на българските власти, подадено в края на юли. Както председателят Жан-Клод Юнкер обяви в речта си за Състоянието на съюза на 14 септември, Комисията – заедно с Фронтекс и страните членки – работи да осигури поне 200 допълнителни граничари и най-малко 50 нови патрулни коли за охрана на границите от октомври.

До момента Комисията е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи. В допълнение страната има достъп до 91 милиона евро за миграция и опазване на външните граници на ЕС за периода 2014-2020.

Източник: Европейска комисия