20-ото юбилейно издание на EU Regions Week

Под мотото „Нови предизвикателства за сближаването на Европа“ между 10 и 13 октомври се проведе 20-ото юбилейно издание на Европейска седмица на регионите и градовете (EU Regions Week 2022) – най-голямото ежегодно събитие в Брюксел, посветено на регионалната политика на Европейския съюз. Съорганизатори са Генералната дирекция „Регионална и градска политика“ (DG-REGIO) на ЕК и Европейският комитет на регионите.

Над 18 000 европейски граждани се включиха в повече от 300 събития, уъркшопи и беседи, посветени на новите предизвикателства пред политиката на сближаване на страните в ЕС. Тази година четири теми бяха в основата на дебатите между различните участници от местно, национално и пан-европейско равнище – екологичният и цифровият преход, териториалното сближаване, както и подкрепата за развитието на младите хора под 30-годишна възраст. Основните дебати бяха свързани със земеделието, храните, селските райони, иновации, дигитална трансформация, зелен преход, кръгова икономика, климат, околна среда и много други важни сфери.

Рекордно поскъпване на начина на живот, растяща инфлация, енергийна и бежанска криза са само част от предизвикателствата, които стоят пред обединена Европа. Това заяви председателят на Европейския комитет по регионите Васко Кордейро при откриването на форума. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола коментира, че това са “тъжни дни за Европа”, а еврокомисарят по Кохезионната политика и реформите – Елиза Ферейра, подчерта отново, че Европейският съюз е отделил 10 млрд. евро помощи за преодоляване на хуманитарната криза в Украйна.

В новия програмен период 2021 г. – 2027 г., европейският бюджет предвижда над 390 милиарда евро субсидии за кохезионна политика (което е близо една трета от цялостния бюджет на ЕС). От тях за България са отредени 11 млрд. евро, които ще бъдат разходвани предимно за подобряване на инфраструктурата в Северозападна България – най-бедният регион в ЕС, както и за модернизиране на транспортните услуги в страната с цел опазване на околната среда. Предвиждат се също така значителна част от средствата да бъдат насочени за подобряване на железопътния транспорт у нас, който заедно с този на Румъния, Словения и Гърция, е най-ниско развитият в ЕС.

25 национални плана за възстановяване и устойчивост са одобрени от Европейската комисия и приети от Съвета на Европейският съюз. Те са на стойност 291 млрд. евро безвъзмездни средства и 154 млрд. евро заеми. Българският план предвижда близо 5,7 млрд. евро помощи за справяне с последиците от коронавируса, като средствата трябва да бъдат изплатени на България до края на 2026 г. До 31 август 2023 г. страната ни може да кандидатства и за допълнителни помощи под формата на заеми.

(Автор: Мариана Гомилева, Брюксел)