Церемония по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа се състоя на 9 май в Страсбург

Церемония по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа се състоя на 9 май в Страсбург
 
В Деня на Европа, 9 май, неделя, се състоя церемонията по откриването на Конференцията за бъдещето на Европа. Събитието се проведе в Европейския парламент в Страсбург.  Председателите на институциите на ЕС направиха изказвания относно тяхната визия за Европа, след приветствено слово на президента Еманюел Макрон, а съпредседателите на Изпълнителния съвет отговориха на въпроси, поставени от граждани от всички държави членки на ЕС. Студенти по програма „Еразъм“ от цяла Европа присъстваха физически, както и членове на Изпълнителния съвет на Конференцията, при пълно спазване на приложимите санитарни мерки, а около 500 граждани присъстваха на проявата дистанционно. Министрите по европейските въпроси, членовете на Европейския парламент и националните парламенти и други високопоставени гости също се присъединиха дистанционно.
 
Следващи стъпки
Скоро Изпълнителният съвет ще определи датата за първото пленарно заседание на Конференцията. Подготовката за гражданските панели е започнала, а броят на участниците и проявите на многоезичната цифрова платформа на Конференцията нараства. Конференцията се ангажира да предостави максимално пространство на младите хора и в този дух продължава подготовката за Европейското младежко събитие, организирано от Европейския парламент през октомври.
 
Контекст
Преди събитието Изпълнителният съвет на Конференцията финализира правилата, които ще му позволят да превърне приоритетите, надеждите и опасенията на гражданите в конкретни препоръки за изпълнение.
 
Източник: Европейски парламент