БЪЛГАРО-ГРЪЦКАТА КОПРОДУКЦИЯ „УРОКЪТ“ Е СРЕД ФИНАЛИСТИТЕ ЗА ФИЛМОВАТА НАГРАДА LUX НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

БЪЛГАРО-ГРЪЦКАТА КОПРОДУКЦИЯ „УРОКЪТ“ Е СРЕД ФИНАЛИСТИТЕ ЗА ФИЛМОВАТА НАГРАДА LUX НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

За филмовата награда LUX на Европейския парламент за 2015 г. ще се състезава българо-гръцката копродукция „Урокът“ с други два филма на дебютиращи режисьори. Освен филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов финалисти в тазгодишното издание са „Медитеранеа“ на Джонас Карпиняно и „Мустанг“ на Дениз Гамзе Ергювен. Депутатите в Европейския парламент ще пределят през есента Носителят на наградата.
За филмите финалисти ще бъдат изготвени субтитри на 24-те официални езика на ЕС и те ще бъдат прожектирани в над 50 града и на 20 фестивала из Европа. За победилият филм ще се подготвят версии за хора със зрителни и слухови увреждания и разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.
На 24 юли 2015г. в Рим на пресконференция, посветена на филмовия фестивал във Венеция през септември станаха известни имената на филмите финалисти. Трите ленти, представени от заместник-председателя на Европейския парламент Антонио Таяни (ЕНП, Италия) и от председателката на комисията по култура и образование в ЕП Силвия Коста (С&Д, Италия), са поканени да участват във фестивала.
Творбата на режисьора Джонас Карпиняно „Медитеранеа“ (Италия, САЩ, Германия, Франция, Катар) изследва опитите на имигранти да прекосят Средиземно море в търсене на нов живот, свобода и безопасност.
Ограниченията, на които са подложени млади момичета в едно традиционно общество, доминирано от мъже, са тема на филма „Мустанг“ на Дениз Гамзе Ергювен (Франция, Германия, Турция, Катар).
В „Урокът“ Кристина Грозева и Петър Вълчанов насочват вниманието към училищната среда и компромисите, до които човек стига заради икономическите проблеми.

Прочетете повече за наградата LUX за 2015 г. на специална интернет  страница:

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/top-stories/content/20150716TST83102/html/%D0%9D%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-LUX-%D0%B7%D0%B0-2015-%D0%B3.