Цифров сертификат на ЕС за Covid-19

Цифров сертификат на ЕС за Covid-19
Това ново "устройство" цели да улесни гражданите на ЕС, които пътуват в различните държави членки. Той доказва, че даденото лице е ваксинирано срещу covid-19 или е получило отрицателен резултат от тест, или пък е преболедувало вируса. 
Това ново поколение дигитален сертификат идва с много на брой основни характеристики. Възможно е да се издаде хартиен формат на дигиталното издание, и на двата документа ще има издаден QR код, който ще бъде сканиран на граница. Разбира се, сертификатът ще бъде достъпен за всички, тъй като е безплатен. Ще бъде предоставяна на английски и на езика на съответната държава, в която се изисква. И най- важните две характеристики са, че както сигурен, така и безопасен и валиден във всички страни от ЕС.
Отговарящите за сертификата са националните органи и те ще осигурят приемането му във всички държави членки на ЕС. Имайки тозе сертификат, пътуващият ще бъде освободен от всякакви ограничения за свободно движение. Ключови елементи от документа са QR кода и подписът, които ще бъдат сканирани от съответни органи.