Eвропейската комисия с целенасочени извънредни мерки за подготовка за евентуален сценарий без споразумение с Обединеното кралство.

Eвропейската комисия с целенасочени извънредни мерки за подготовка за евентуален сценарий без споразумение с Обединеното кралство.
 

Европейската комисия предложи набор от целенасочени извънредни мерки, с които се гарантира основна взаимна въздушна и пътна свързаност между ЕС и Обединеното кралство, както и възможност за реципрочен достъп до риболов на корабите на ЕС и Обединеното кралство във водите на другата страна.
 
Въпреки че Комисията ще продължи да прави всичко възможно за постигане на взаимноизгодно споразумение с Обединеното кралство, понастоящем съществува значителна несигурност дали ще има такова споразумение на 1 януари 2021 г.
 
Тези мерки ще се прилагат през периода, през който няма сключено споразумение. Ако не влезе в сила споразумение, мерките ще се прекратят след определен срок.
 
Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви: Преговорите все още продължават. Като се има предвид обаче, че преходният период изтича съвсем скоро, няма гаранция, че едно евентуално споразумение, ако бъде постигнато, ще може да влезе в сила навреме. Наша отговорност е да бъдем подготвени за всички възможни варианти, включително липсата на споразумение с Обединеното кралство на 1 януари 2021 г. Ето защо днес предлагаме тези мерки.
 
Комисията предлага конкретно четири извънредни мерки за смекчаване на някои от значителните смущения, които ще възникнат на 1 януари, в случай че все още не е постигнато споразумение с Обединеното кралство.
 
Източник: Европейска комисия