Eвропейската комисия съобщи, че 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано

Eвропейската комисия съобщи, че 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано
 
70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано, съобщи днес Европейската комисия. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Още преди седем седмици целта, поставена от Комисията, беше постигната предварително: до края на юли да осигури на държавите членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на 70 % от пълнолетното население на ЕС.
Председателят на Европейската комисия — Урсула фон дер Лайен заяви: „Пълната ваксинация на 70 % от пълнолетното население в ЕС още през август, е голямо постижение. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи.“
Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години. Ето защо на 20 май Комисията подписа нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna. Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.
 
Източник: Европейска комисия
Фотография: consilium.europa.eu