Евродепутатите защитават правата на жените, изразяват солидарност с председателя У. фон дер Лайен и подчертават, че Европа следва да говори с един глас на световната сцена.

Евродепутатите защитават правата на жените, изразяват солидарност с председателя У. фон дер Лайен и подчертават, че Европа следва да говори с един глас на световната сцена.
 

По време на съвместен пленарен дебат с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, евродепутатите направиха оценка на резултатите от заседанието на Европейския съвет на 25-26 март и неотдавнашното посещение на двамата председатели в Анкара.
 
Няколко евродепутати повдигнаха въпроса за действията на ЕС за управление на пандемията от COVID-19 – по-специално ваксинирането – и други теми от дневния ред на Европейския съвет, но огромното мнозинство от ораторите използваха своето време, за да осъдят кадрите с председателя на Комисията, която бе оставена без място в Анкара до двамата ѝ колеги мъже, както и неблагоприятното развитие в позицията на Турция относно правата на жените.
 
Шарл Мишел изрази отново своето съжаление и се извини на „Комисията и всички засегнати“, като заяви, че обстоятелствата са го довели до убеждението, че е трябвало да възприеме различно поведение.
 
„Почувствах се наранена, почувствах се сама, като жена и като европейка“, заяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен. Подчертавайки проблема с неравенството на жените, тя заяви, че има много жени, които не са толкова привилегировани, колкото нея и чийто глас не може да бъде чут.
 
Членовете на ЕП единодушно осъдиха инцидента, като голямото мнозинство от тях изразиха своята солидарност с Урсула фон дер Лайен. Мнозина оратори остро разкритикуваха решението на Турция да напусне Истанбулската конвенция, докато други подчертаха, че Европа трябва да говори с един глас на световната сцена. Посещението в Турция трябваше да изпрати послание за сила, а вместо това то показа слабост и разделение, заявиха те.
 
Всички оратори се съгласиха, че ако Европа желае да засили сътрудничеството си с Турция, следва да го прави само по пропорционален и обратим начин. Мнозина се изказаха срещу агресията на Турция в Източното Средиземноморие и нейното отстъпление от демократичните ценности. Някои заявиха, че са необходими строги мерки в отговор на последните събития, поставяйки под въпрос плановете на ЕС за модернизиране на митническия съюз с Турция, докато други призоваха за официално суспендиране на процеса на присъединяване на Турция.
 
Източник: Европейски парламент