Европейска нощ на учените и инициативата „Изследователи в училищата“: учени се срещат с децата и им разкриват чудесата на науката

Европейската нощ на учените — най-голямата европейска проява за комуникация и популяризиране на науката, ще се проведе днес в общо 26 държави, за да покаже разнообразието на европейската научно-изследователска дейност и нейното отражение върху всекидневието на гражданите. Европейската нощ на учените се провежда в няколко държави — членки на ЕС, а също и в държавите, асоциирани към програмата „Хоризонт Европа“.

Проявата, която се посещава от един милион души всяка година в Европа и извън нея, доближава учените до широката общественост и стимулира интереса към научноизследователската кариера, особено сред младите хора. Децата, юношите и семействата ще имат възможност да се запознаят с работата на учените чрез развлекателни и образователни дейности като научни представления, игри, викторини, състезания, изложби и цифрови дейности.

В контекста на Европейската година на младежта Комисията стартира новата инициатива „Изследователи в училищата“, с която ще се насърчи прякото взаимодействие между изследователите, учителите и учениците в началните и средните училища през следващите две години. Този обмен ще им позволи да вникнат по-добре в предизвикателствата пред нашите общества и ще разшири достъпа до науката, технологиите, изкуствата и математиката (STEAM) и научноизследователските дейности. Дейностите по инициативата „Изследователи в училищата“ ще се осъществяват чрез проекти на Европейската нощ на учените и ще включват презентации в училищата, практически експерименти, посещения на лаборатории, игри, дискусии и ролеви игри. През следващите две години инициативата ще достигне до над 2400 училища и ще привлече повече от 224 000 ученици.   

Източник: Представителство на ЕК в България