Избори за Европейски парламент през 2024 г.: актуализирана прогноза за разпределението на местата

ЕП публикува актуализирана прогноза за състава на новия Парламент въз основа на предварителните резултати в 26 държави и данни от проучвания за една държава (към 12.38 ч. българско време време).
Прогнозата се основава на

  • окончателни резултати от девет държави членки: Германия, Гърция, Кипър, Литва, Малта, Полша ,Словакия, Хърватия, Франция.
  • предварителни резултати от 17 държави членки на ЕС: Австрия, Белгия, България, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния, Словения, Унгария, Финландия, Чехия, Швеция.
  • прогнози и предизборни намеренията за гласуване за останалите четири държави: Ирландия.

Предварителните данни показват приблизителна избирателна активност в целия ЕС от 50.8%.

Прогнозата се основава на структурата на напускащия Парламент, без да се засяга съставът на новоизбрания Парламент на учредителното му заседание.

Всички национални партии без настояща официална принадлежност и които не са част от „Независими членове“ в настоящия Парламент, се разпределят в категория „Други членове“, независимо от тяхната политическа ориентация.

Прогнозите за местата ще продължат да се актуализират и публикуват на https://results.elections.europa.eu/bg/, където ще намерите националните резултати, местата по политически групи и държави, разпределението по национални партии и политически групи и избирателната активност.

Източник: Европейски парламент в България