Избран е лауреатът за наградата „Сахаров“ за 2015 г на Европейския парламент

Избран е лауреатът за наградата „Сахаров“ за 2015 г на Европейския парламент

За първи път през 1988г. е учредена наградата „Сахаров“. Целта на наградата е да почете усилията на личности и организации, борещи се за праватана човека и за основните свободи. Вдълновител на наградата е руският физик Андрей Дмитриевич Сахаров (1921–1989 г.), лауреат на Нобеловата награда за мир през 1975 г., който първоначално става известен като баща на съветската водородна бомба. Наградата, носеща неговото име отличава активисти за правата на човека и дисиденти от цял свят.

През 2014г. наградата е връчена на Денис Муквеге, гинеколог от Демократична република Конго, борещ се срещу използването на сексуално население като оръжие във военни конфликти.

Лауреатът за наградата Сахаров се избира по следния начин: всяка година през септемви членовете на ЕП номинират кандидати за наградата. Всеки номиниран трябва да бъде подкрепен от отделна политическа група или поне от 40 членове на ЕП, като всеки член на ЕП може да подкрепи само една кандидатура. Одобренитекандидатури, придружени от подкрепящи доказателства, се оценяват на съвместно заседание на комисията по външни работи и комисията по развитие. След товасе изготвя списък от трима финалисти, който сепредставяна Председателския съвет за окончателно гласуване. Обикновено победителят се определя през октомври.

 За носител на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2015 г., е избран Раиф Бадауи. Той е избран за носител на наградата на 29 октомври 2015г. от лидерите на политическите групи в Европейския парламент и председателят Мартин Шулц

Раиф Бадауи е блогър от Саудитска Арабия, който излежава 10-годишна присъда лишаване от свобода за нанасяне на обида на исляма на уебсайта си, създаден, за да насърчава социален, политически и религиозен дебат.

Другите финалисти за наградата за 2015 г.са демократичната опозиция във Венецуела в лицето на „Кръгла маса за демократично единство“ и политически затворници и убитият руски опозиционен водач Борис Немцов.

Официалната церемония по връчването на наградата ще се състои в Страсбург на 16 декември.

 Повече информация за финалистите и за наградата можете да намерите на следния интернет адрес:  http://www.europarl.europa.eu/sakharovprize/bg/home/the-prize.html

Източник: Европейският парламент