Изслушване на кандидата за еврокомисар Илиана Иванова на 5 септември

Г-жа Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, ще бъде изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Те следва да оценят нейните компетенции и пригодност да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

Изслушването ще се проведе в зала ANTALL 2Q2.

Можете да гледате изслушването на живо в сайта на ЕП за уебстрийминг и по EbS+.

След изслушването, в близост до заседателната зала, ще се проведе пресконференция на председателите на комисиите ITRE и CULT (следва да бъде потвърдена).

Допълнителна обща информация за изслушването и официални документи можете да намерите тук.

Писмени въпроси и отговори

Отговорите на г-жа Иванова на писмените въпроси на съответните комисии можете да намерите тук.

Организация на изслушването

Изслушването ще продължи три часа. Кандидатът ще направи 15-минутно встъпително изказване, което ще бъде последвано от въпроси от страна на членовете на ЕП. Въпросите ще бъдат общо 25: по една минута на въпрос, последван от едноминутен отговор от кандидата и евентуален допълнителен въпрос от страна на евродепутата. Преди края на изслушването кандидатът ще може да направи петминутно изявление.

Източник: ЕВропейски парламент в България