Изявление на върховния представител Жозеп Борел и комисаря по управлението на кризи Янез Ленарчич относно разрушаването на язовира Каховка

Нападенията на Русия срещу украинската гражданска инфраструктура от критично значение днес достигнаха безпрецедентно равнище с разрушаването на язовира във водноелектрическата централа в Каховка. Европейският съюз осъжда най-остро това нападение. То достига ново измерение на руските жестокости и може да представлява нарушение на международното право, по-специално на международното хуманитарно право.

Последвалите наводнения излагат на риск живота на стотици хиляди цивилни в около 80 селища, включително град Херсон. Това влошава и без това бедственото хуманитарно положение в тези райони.

Понижаването на нивата на водата в язовира оказва влияние и върху достъпа до критична охлаждаща вода за реакторите на Запорожката атомна електроцентрала. С това отчаяно действие Русия продължава и безразсъдната си ядрена игра, като излага на риск правилното функциониране на системите за безопасност и сигурност на ЗАЕЦ в явно нарушение на предишни резолюции на Управителния съвет и на Генералната конференция на МААЕ, както и на петте принципа за гарантиране на ядрената безопасност и сигурност в ЗАЕЦ от страна на генералния директор на МААЕ. Това е безотговорно и напълно неприемливо.

Поддържаме връзка с украинските власти, за да осигурим незабавната помощ от ЕС. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия (ERCC) активно следи ситуацията и поддържа контакт с Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Украйна може да поиска помощ по линия на Механизма за гражданска защита на ЕС. Готови сме да отговорим на всички непосредствени нужди, включително храна и питейна вода.

Припомняме, че атаките срещу критична гражданска инфраструктура могат да представляват военни престъпления. Подчертаваме решимостта си да гарантираме, че всички командири, извършители и съучастници във военни престъпления или други тежки престъпления ще бъдат подведени под отговорност в съответствие с международното право.

Заявяваме отново подкрепата си за формулата за мир на президента Зеленски, която включва и търсене на отговорност за военни престъпления, ядрена безопасност, енергийна сигурност, продоволствена сигурност и опазване на околната среда, и призоваваме нашите глобални партньори подкрепят формулата. Европейският съюз остава непоколебим в подкрепата си за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

Източник: Представителство на ЕК в България