Изявление по повод Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите

В навечерието на възпоменателния ден на Холокоста над ромите, отбелязван на 2 август, Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, Вера Йоурова, заместник-председател, отговарящ за ценностите и прозрачността, и Хелена Дали, комисар по въпросите на равнопоставеността, заявиха:

На Европейския възпоменателен ден на Холокоста над ромите отдаваме почит на паметта на стотиците хиляди роми, станали жертви на Холокоста, и потвърждаваме усилията и ангажимента си за изграждане на съюз на равенство. Припомняме си, че свободата, на която се радваме днес, е съпроводена с отговорност и изисква действия. Европа има дълг да защитава своите малцинства от расизъм и дискриминация.

Тъй като оцелелите и свидетелите на тези ужаси са все по-малко, сега повече от всякога сме длъжни да пазим спомена за тях и да препредаваме техните истории на поколенията. Ето защо образованието по темата за Холокоста продължава да бъде крайъгълен камък в изграждането на устойчивост и полагането на трайни усилия за борба с антиромските нагласи, антисемитизма, предубежденията и омразата.

Ужасяващата история на Холокоста изисква от нас да изградим и прилагаме всеобхватна система за защита срещу дискриминация, която да способства за зачитането на човешкото достойнство и основните права на всички хора в Европейския съюз. Ето защо Комисията отново призовава всички държави членки да се ангажират със Стратегическата рамка на ЕС за равенство, приобщаване и участие на ромите. Заедно трябва да се противопоставим и да изкореним антиромските нагласи във всичките им форми!

Повече информация ще намерите документа тук.

Източник: Представителство на ЕК в България