Конкурс за ученици – „Ти и Втората Световна Война“

Конкурс за ученици – „Ти и Втората Световна Война“

Обявен е конкурс за ученици – „ Ти и Втората Световна Война“, който е част от проект Европа след Втората световна война: многомерни ефекти от интеграцията, като гаранция за държавна и човешка сигурност (WISE), финансиран от Европейската комисия. Втората световна война е трагичен епизод в историята на Европа и света. Една от основните цели на този конкурс е да се запазят спомените и уроците от Втората световна война, сред по-младите поколения.
Конкурсът е отворен за всички младежи на възраст от 14 до 19 години, живеещи в държава-членка на ЕС. Участниците трябва да са от една и съща образователна институция в която и да е държава-членка. Дадена институция може да представи възможно най-много отбори за участие в квалификационния кръг. Всеки отбор трябва да се състои от 3 уникални членове.
Конкурсът е организиран в два кръга, квалификационен кръг и финален кръг. За участие в квалификационния кръг отборите трябва да се регистрират от 31-ви Януари 2016 г до 30 Март 2016, като попълнят формата на следния интернет адрес: http://goo.gl/forms/4cPzj6WprA . След като екипите се регистрират трябва да създадат и представят кратко видео на теми като мир, уважение, надежда, права и интеграция, произтичащи от Втората световна война. Видеото следва да се представи на официалния език на състезанието, който е английски език.
 Всички видео клипове ще бъдат оценявани от Комисията по подбора (SC), съставена от най-малко 3 представители от партньорските университети и чрез Facebook общността. Най-доброто видео, ще бъде поставено в капсула на времето, с цел да се възпроизведе през 2045 г. по повод на 100 годишнината от края на Втората световна война. Победителите в първия квалификационен кръг (4 отбора) ще бъдат поканени на финала, който ще се проведе в Международния център за образование за Аушвиц и за Холокоста в Аушвиц Мемориал в Полша. Членовете на отбора победител ще бъдат поканени да участват в лятно училище за правата на човека, което ще се проведе във Вилнюс през юли 2016.
Повече за конкурса можете да намерите на следния интернет адрес: www.europeanwise.eu

Източник фотография: http://www.europeanwise.eu/uwwii/