Гледайте и гласувайте за филмите, номинирани за наградата LUX на Европейския парламет

Гледайте и гласувайте за филмите, номинирани за наградата LUX на Европейския парламет
 
През седмицата от 10 до 16 май зрителите в цяла Европа могат да гледат и да гласуват за филмите финалисти на европейската награда LUX, както и да участват в дебат на живо с режисьорите.
 
По време на седмица на наградите LUX публиката от ЕС ще има възможност да гледа безплатно онлайн номинираните филми за наградата LUX Audience Award 2021: „Още по едно“, „Колектив“ и „Тяло Христово“.  Филмите са субтитрирани на всички официални езици на ЕС, включително на български език, и могат да се гледат в платформата Festival Scope. Гледането на избрания филм може да осъществи до 5 дни след избора на заглавие и до 30 часа след стартиране на прожекцията. Достъпът е възможен от всякакви устройства и браузъри под формата на онлайн стрийминг. 
 
Как да гласувате?
 
Европейската публика може да гласува за любимите си филми, като ги оцени по скала от една до пет звезди в платформата за награди LUX, достъпна и на български език. Можете да променяте оценката са си многократно – ще се вземе предвид само последната.
 
Последният ден за гласуване на публиката е 23 май. Определен брой гласували ще бъдат наградени с посещение на церемонията по връчването на наградите през декември 2021 г. в Берлин.
 
Заедно с членовете на Европейския парламент публиката ще избере победителя. Филмът, получил най-висок процент гласове от публиката и от членовете на Европейския парламент, всеки от които представлява 50%, ще стане носител на първата и уникална награда на публиката LUX.
 
Следващи стъпки
 
Гласуването за публиката приключва на 23 май (членовете на ЕП имат срок за гласуване до 8 юни). Филмът победител ще бъде обявен на 9 юни 2021 г. на специална церемония по време на пленарната сесия на Европейския парламент. Давид-Мария Сасоли, председател на Европейския парламент, ще връчи наградата на лауреата пред евродепутатите, поканени партньори и представители от останалите номинирани филми.
 
История на наградата
 
Наградата на публиката LUX се връчва съвместно от Европейския парламент и Европейската филмова академия, в партньорство с Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.
 
Филмите финалисти получават подкрепа от Европейския парламент, за да бъдат създадени субтитри на 24-те официални езика на ЕС, както и помощ при адаптирането на филмите за прожекция в кината в ЕС.
 
Европейският парламент стартира наградата LUX през 2007 г. с цел да подпомогне и стимулира европейското кино. Към 2020 г. наградата LUX е частично преработена и променена, като Европейският парламент се обединява с Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата Europa Cinemas.
 
Наградата се стреми да подкрепи креативността и многообразието на европейското кино, като помага на европейски филми да преодолеят както езиковите бариери, така и проблемите с разпространението.
 
Източник: Европейски парламент
Източник фотография: Европейски парламент