Лятна почивка в Европейския съюз – правата ви, използвайте ги!

Лятна почивка в Европейския съюз – правата ви, използвайте ги!
Стягане на багажа: как стоят нещата по отношение на домашните любимци – можете свободно да пътувате с вашата котка, куче или пор, ако животното има English. Можете да му извадите такъв паспорт при всеки упълномощен ветеринарен лекар. В паспорта трябва да се съдържат данни за валидна ваксинация против бяс; при пренасянето на продукти от животински произход – няма ограничения за страните от ЕС, а ако идвате от страна извън ЕС, то тогава имате право на малко продукти за лична консумация със специална ветеринарна документация; за алкохол и тютюн – когато пътувате от една държава от ЕС в друга, можете да вземете със себе си алкохол и тютюневи изделия за лична употреба, но не и за препродажба. Съгласно правото на ЕС не трябва да доказвате, че стоките са за ваша лична употреба, ако носите по-малко от: 800 цигари, 400 пурети, 200 пури, 1 кг тютюн, 10 литра спиртни напитки, 20 литра непенливо вино, 90 литра вино (от които не повече от 60 литра пенливо вино), 110 литра бира. Страните от ЕС могат да ограничават броя цигари, внасяни от страни от ЕС, които все още не прилагат минималния акциз. Този брой не може да бъде по-нисък от 300 цигари. Потърсете информация от митническите органи в страната, в която отивате, преди да тръгнете на път.
Когато пътувате със самолет от летище в ЕС, не трябва да забравяте някои изисквания за сигурност при опаковане на багажа и качване на борда: Течностите, които вземате със себе си на борда, например аерозоли, напитки, паста за зъби, козметични кремове или гелове, трябва да бъдат поставени в прозрачен найлонов плик с максимален обем от 1 литър и нито една от опаковките не може да бъде с обем, по-голям от 100 мл. Опаковките с обем, по-голям от 100 мл, трябва да бъдат поставени в регистрирания багаж. Ограниченията за обема не важат за лекарства и бебешка храна.
Течности, закупени от безмитен магазин на летище или от авиокомпания, могат да бъдат носени като ръчен багаж, при условие че артикулите и касовата бележка са запечатани в специален плик (с червен кант), предоставен по време на покупката. Не можете да отваряте плика, преди да пристигнете в крайната дестинация. Служителите по сигурността обаче могат да решат да отворят плика и бутилките за проверка. Ако това се случи и вие имате свързващ полет от друго летище, кажете това на служителя, за да може течностите да бъдат запечатани отново в плик.
Всички остри предмети, които могат да бъдат използвани като оръжие, не се допускат на борда на самолета. Това могат да са предмети от ежедневието като тирбушони, ножове и ножици с определен размер, които трябва да поставите в регистрирания си багаж.
Ограниченията за размера и броя на ръчния багаж, който можете да вземете със себе си на борда на самолета, се определят от авиокомпаниите — проверете, преди да тръгнете на път.
Експлозиви и запалителни вещества и устройства, като например фойерверки, спрейове с боя и други запалителни и токсични вещества като киселини, не са разрешени при полети. Не можете да ги пренасяте нито в ръчния, нито в регистрирания си багаж.
На борда на самолета не се допускат никакви оръжия.
Приятна почивка и следете за правилата в ЕС.
Източник: Европейска комисия