Мария Габриел: Подкрепа за Европа на знанието и талантите е посланието на Европейските дни на научните изследвания и иновациите 2022

Българският еврокомисар Мария Габриел откри в Брюксел четвъртото издание на Европейски дни на научните изследвания и иновациите, заедно с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Това е най-мащабният форум в Европа, обединяващ политици, представители на академичните среди, бизнеса и гражданското общество, с цел обсъждане на предизвикателствата и перспективите в областта на науката и иновациите в Европа. Мотото тази година е „Създаваме бъдещето заедно“.

Европейските дни на научните изследвания и иновациите са равносметка на постигнатото и визия за бъдещето. Дискусиите целят да дадат отговори на предизвикателствата, пред които сме изправени. Основен акцент са взаимодействията между науката и иновациите, образованието и културата. Имаме брилянтни учени, новатори и творци, университети във всеки регион на Европа, с чиито постижения се гордеем. Ето защо за първи път форумът ни включва сесии посветени на връзката между образованието и иновациите, на културата и творчеството като иновационна екосистема. Целим създаване на критична маса от инициативи, подкрепящи талантите ни“, заяви Мария Габриел.

Събитието включва над 50 сесии, рекорден брой от 200 лектори и хиляди участници от 84 държави. Отличават се панелите посветени на Новата европейска иновационна програма, следващия стратегически план на „Хоризонт Европа“ за периода 2025-2027г. и осигуряване на равен достъп до научни постижения за всички региони в Европа.

Ключов е и първият по рода си дебат за отключване пълния потенциал на културните и творчески сектори в подкрепа на талантите и устойчивото бъдеще на Европа. „Хоризонт Европа“ и новата общност за знания и иновации „Култура и творчество“ към Европейския институт за иновации и технологии ще подкрепят предприемачеството, ще действат като катализатор за инициативи на регионално, национално и европейско равнище, с цел създаване на иновативна екосистема на културните и творчески индустрии.

Триъгълникът на знанието „образование, иновации, наука“ не са само думи. Съдържанието, с което ги изпълваме, ще носи ползи за обществото, младите хора, бизнеса. Тази амбиция е постижима с координация и сътрудничество, от европейско до местно ниво. Европейските дни на научните изследвания и иновациите са послание за подкрепа за Европа на знанието и талантите“, коментира още Мария Габриел.

Повече информация за събитието и как да участвате в него може да намерите тук:

https://research-innovation-community.ec.europa.eu/events/5rBGp9lUhJt2lmxYEk45Qf/programme

Източник: Представителство на ЕК в България