Мария Габриел: Програмата „Еразъм +“ е пример за европейска история на успеха

Тази година се отбелязват 35 години от създаването на програма „Еразъм +“. По този повод българският еврокомисар Мария Габриел организира събитие с 35 участници в програмата, сред които бяха самите основатели на „Еразъм +“ – Хиуел Джоунс, Ангелики Верли, Алън Смит, Дейвид О‘Съливан и Жан-Мишел Баер. Акцент на дискусията бяха основополагащите моменти, опитът и очакванията на участниците в програмата. Кристиян Юлзари бе българският представител, който се включи в събитието.

“Еразъм +” е европейска история на успеха. Тя е символ на възможности за обучение, мобилност и кариерно развитие и вече участниците в нея са над 13 милиона души. За тях това е незабравимо преживяване, изпълнено с нови приятелства, приключения и хубави спомени. Споделеният опит от участниците ни дава ценни съвети какво да подобрим и как по-добре да отговорим на очакванията им“, сподели Мария Габриел.

Българският еврокомисар наблегна на новостите. Програмата е с разширен обхват и е по-приобщаваща благодарение на малките партньорства. Има повече гъвкавост и опростяване на правилата при кандидатстване и изпълнение на проектите. За първи път „Еразъм +“ обхваща студенти от първи курс и ученици от среднообразователни и начални училища. В новата програма могат да участват и по-малки организации като училища, младежки асоциации и спортни клубове. Нови елементи в нея са също „Зеленият“ и „Синият Еразъм“, с които целта е да се насърчат учениците, преподавателите и организациите да прилагат екологични практики в проектите си.

„Новостите по „Еразъм +“ и бюджетът на програмата от 28 милиарда евро могат да се превърнат в преживявания, променящи живота само ако и участниците ги направят такива. Младите хора са двигателят на програмата и тяхната енергия има подкрепата ни. Опит, отстояване на ценности, идеи – днешната дискусия показа, че „Еразъм +“ е програма с история и бъдеще“, заключи Мария Габриел.

Източник: Представителство на ЕК в България