Мария Габриел: Разчитаме на науката и в борбата с новите варианти на коронавируса

Мария Габриел: Разчитаме на науката и в борбата с новите варианти на коронавируса
 

Европейската комисия представи предложението си за стартиране на нова европейска програма за готовност в областта на биотехнологичната отбрана „HERA инкубатор“. Общата подкрепа за програмата е 150 милиона евро, като 30 милиона евро са по програма „Хоризонт 2020“ и 120 милиона евро по линия на програма „Хоризонт Европа“. Инкубаторът HERA има за цел да гарантира бързото откриване на вариантите, ефективното адаптиране на ваксините спрямо тях и незабавното тестване. Инициативата ще спомогне и да се ускори регулаторното одобрение на ваксините и увеличи капацитета на производството им.
В този контекст, днес официално българският еврокомисар обяви създаването на новата общоевропейска мрежа за клинични изпитвания VACCELERATE. Целта е да се ускорят процесите на проследяване и анализ на вариантите на вируса, споделянето на данни и подпомагането на научноизследователските инфраструктури и мрежи.
„Разчитахме на науката, за да напреднем в борбата с коронавируса. Сега отново разчитаме на научните изследвания и иновациите, за да имаме изпреварващи действия по отношение на новите варианти на вируса. Първите инвестиции в рамките на новата ни програма „Хоризонт Европа“ са в подкрепа на инициативите ни „HERA инкубатор“ и Европейската мрежа за клинични изпитвания VACCELERATE“. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел по време на онлайн събитието в Брюксел, на което официално бе подписано споразумението за отпускане на безвъзмездни средства с представителите  на консорциума VACCELERATE.

„Европейската мрежа за клинични изпитвания VACCELERATE, в този момент, обхваща 16 държави членки и 5 държави извън Европейския съюз. Тя остава отворена за присъединяване и на нови държави. VACCELERATE обединява информация от над 180 центрове за тестване на ваксини в 30 държави, включващи болници, първични здравни грижи, педиатрични мрежи. Достъпът до висококачествени данни в координация с националните и международни мрежи ще позволи по-бърза идентификация на новите варианти и адекватни мерки за отговор“, коментира още Мария Габриел.
 
Източник: Европейска комисия, Представителство в България
Източник фотография: Аудиовизуална служба на ЕС
Фотограф: Дати Бендо