Младежката награда „Карл Велики“ печели белгийско приложение за езиково обучение на бежанци

Победителите в конкурса бяха определени от жури сред 26 младежки проекта, селектирани в различните страни от ЕС. На церемония в германския град Аахен на 12 май бяха обявени трите отличени проекта на европейско ниво.

Първо място – AILEM (Белгия)

Първата награда от 7500 евро спечели езиковото приложение AILEM, което е разработено в Белгия за нуждите на бежанци и хора, търсещи убежище. Създателите се стремят да подпомогнат разбирателството и интеграцията на имигранти и са се допитали до тях при изготвянето на продукта.

Приложението включва полезни фрази, истории и игри, които подпомагат езиковото обучение, както и възможности за осъществяване на контакт с други потребители.

Два проекта си поделят второто място

Журито присъди второ място на два проекта, които получават парична награда от 3750 евро всеки.

Музей за климата (Литва)

Мобилният музей за климата (Mobili Klimato muziejaus paroda) е създаден през май 2022 г. и има за цел да подтикне хората да възприемат по-екологосъобразен начин на живот. В четири корабни контейнера са представени следните теми:

– Измененията в климата – причини и последици;
– Зеленият пакт на ЕС;
– Устойчив модел на селско стопанство и здравословни храни;
– Практически съвети за намаляване на потреблението.

Европейски кореспондент (Нидерландия)

Проектът „Европейски кореспондент“, който стартира през 2022 г., събира над 140 млади журналисти от страни в цяла Европа. Те разпращат всеки ден имейл с новини от различен край на Европа и разясняват как големите предизвикателства намират отражение на местно ниво.

Национални победители

Българският лауреат на Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2023 г. е проектът „Музикално обучение за украинските деца“ на Фондация „Музика за България“. Целта му е да помогне на украински деца и младежи на възраст между 6 и 24 години да преодолеят травмата от войната, като изразяват емоциите си чрез музика. По време на проекта над 2000 урока по музика са предоставени на над 30 украински деца, на които е осигурено и безопасно пространство, подкрепяща социална среда, приятелски настроени учители и достъп до музикално оборудване и съоръжения.

Боян Симеонов, който е част от екипа на Фондация „Музика за България“, сподели:

„Когато започна и бежанската вълна, искахме да допринесем с нещо и да сме полезни. Това, от което ние разбираме, е музиката и знаем как може да лекува и помага тя. Затова и не се поколебахме да отворим вратите си напълно безплатно за украински деца. (…)

Убедени сме, че заниманията с музика им помогнаха да преодолеят по-лесно травмата от войната и да се интегрират по-добре в новата социална среда. Музиката е ефективен начин да се откъснат от всекидневните стресиращи новини, които ги заливат от екрана, и ще им позволи да изразят вътрешния си емоционален свят. (…)

Продължаваме да обучаваме деца от Украйна. Отворени сме и сега да даваме безплатни уроци на всяко семейство, което ни пише с необходимост за стипендия. (…)

Вярваме, че образованието е фундамента на едно общество, а културата − неговата орнаментика. Ние работим и в двете насоки паралелно.“

Източник: Европейски парламент в България