Наградата „ЛУКС“ се присъжда на Тони Ердман

Наградата „ЛУКС“ се присъжда на Тони Ердман

10-тото издание на церемонията по връчване на наградата „ЛУКС“ се проведе на 23 ноември 2016 г. в Страсбург.  Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви победителя в тазгодишното издание на филмовата награда „ЛУКС“. Това е филмът „Тони Ердман“, който е копродукция между Германия, Австрия и Румъния. Той проследява сложната връзка между баща и дъщеря в съвременната корпоративна култура.

Другите двама финалисти в тазгодишното издание на наградата бяха филмите „Като отворя очи“ (Франция, Тунис, Белгия, ОАД) на Лейла Бузид и „Животът ми като Тиквичка“ (Швейцария, Франция) на Клод Барас. Всяка година победителят се определя чрез гласуване на членовете на Европейския парламент.

Мартин Шулц поздрави финалистите, както и режисьора на победилия филм Марен Аде и нейния екип и каза: „Поздравявам сърдечно екипа, реализирал „Тони Ердман“. Този филм, комбинация между тъмна комедия и комична драма, описва трудната, нежната и понякога абсурдната връзка между една млада жена, живееща в чужбина, и баща ѝ. В него трогателно се описват промените в семейните отношения и как те се отразяват върху нас в контекста на застаряващо и конкурентно общество. Този филм не предлага лесни отговори, а ни окуражава да търсим това, което трябва да бъде опазено и ценено, между порции смях“.

ЕП заплаща разходите по изготвянето на субтитри за трите филма финалисти на 24-те официални езика на ЕС. Победилият филм ще се сдобие и с версии за хора със зрителни и слухови увреждания, а разпространението му на международната сцена ще получи подкрепа.

Трите филма финалисти се прожектират в 28-те държави членки на ЕС по време на Филмовите дни ЛУКС 2016 между септември и декември. Това се прави с цел по-добро разпространение на европейски филми на територията на ЕС, промотиране разнообразието на европейското кино пред възможно най-много европейци, както и предизвикване на дискусия по основните обществени въпроси, разгледани в избраните филми.

В България „Животът ми като Тиквичка“, „Тони Ердман“ и „Като отворя очи“ ще бъдат показани на 1, 2 и 3 декември в Домa на киното в София в партньорство между Информационното бюро на ЕП и Международния филмов фестивал София Филм Фест. В рамките на тазгодишните Филмови дни ЛУКС, лентата „Като отворя очи“ ще има прожекции още на 5 декември в Плевен (Кино Арена Панорама Мол) и на 11 декември във Варна (ФКЦ), а „Тони Ердман“ – на 6 декември в Шумен (Латона Синема) и на 10 декември в Стара Загора (Кино Арена Парк Мол). Третият финалист „Животът ми като Тиквичка“, ще бъде показан на 9 декември в Пловдив (Лъки Дом на киното) и на 13 декември в Благоевград (Синемакс).

Източник: Европейски паламент