НАГРАДАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО “ЕUROPA NOSTRA”

НАГРАДАТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО "ЕUROPA NOSTRA"

Отворена е процедура за кандидатстване за наградата на Европейския съюз за културно наследство "Еuropa Nostra", съобщи бюрото "Творческа Европа България". Крайният срок за кандидатстване е 1 октомври 2015 г. Наградата се връчва съвместно от ЕС, в рамките на програма "Творческа Европа" и международната организация "Europa Nostra". Призът популяризира уменията и отдадеността на архитекти, експерти по културно наследство, доброволци, училища, местни общности, медии и притежатели на културни ценности. Наградите се дават за изключителни постижения в следните четири категории:
– Консервация – за значими проекти в областта на консервацията и адаптирането на културно наследство;
– Проучване – за изследователски проекти, които имат осезаем ефект за опазването и популяризиране на културното наследство в Европа;
– Отдадена работа – за отделни личности или организации с доказан принос в областта на опазването и популяризирането на културното наследство на Европа.
– Образование, обучение и повишаване на обществената осведоменост – за успешни образователни инициативи в областта на материалното и нематериалното културно наследство.
За наградата могат да кандидатстват, кандидати от страните, които участват в програма Творческа Европа на Европейската комисия. Държави, които са допустими за наградата на ЕС са:
Албания, Австрия, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Кипър, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Македония, Грузия, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта , Молдова, Черна гора, Холандия, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция и Великобритания.
Могат да кандидатстват за Наградата на Европейския съюз за културно наследство, "Europa Nostra", и кандидати, които не са от допустима държава.
Очаква се през 2016 г. да бъдат отличени до 30 проекта и инициативи, а до 7 ще получат Голяма награда на стойност 10 хиляди евро. Носителят на наградата на публиката ще бъде определен чрез електронно гласуване. Лауреатите ще бъдат представени по време на специална церемония в Мадрид, Испания, през 2016 г.

Повече информация и указания за кандидатстване може да намерите тук: www.europanostra.org/apply-for-an-award-2016.