НОВ ПЛАН ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ПОДГОТВЯ ЕС

НОВ ПЛАН ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ПОДГОТВЯ ЕС

Нов план за разпределяне на бежанците между своите страни членки, както и за ускоряване на депортациите на нежелани имигранти ще бъде представен следващата седмица от Европейската Комисия, съгласно информация от"Ройтерс"

Според еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос се предвиждат нови системи за обработка на исканията за убежище в Италия, Гърция и вероятно Унгария, които могат да включват задържане на тези, чийто молби са отхвърлени, до връщането им вкъщи. Новите предложения на комисията ще бъдат представени на 14 септември на вътрешните министри на 28-те страни членки на спешна среща.

В новия план, Комисията ще разшири изложените по-рано планове за справяне с кризата, въпреки това не  се предвижда промяна на шенгенските правила, с цел да не се позволи на мигрантите да се възползват от липсата на контрол по вътрешните граници.

Новият план на Европейската Комисия предвижда да се преместят 40 000 мигранти, подали молби за убежище в Италия и Гърция, към други страни от ЕС, и да се приемат 20 000 бежанци от чужбина. Идеята е след одобрението на плана да се въведе постоянен механизъм за прием на бежанци.

Източник: http://www.dnevnik.bg