Нова покана DiscoverEU за 35 000 безплатни билети за влак за младежи на 11 октомври

Следващата покана за кандидатстване по инициативата DiscoverEU ще бъде открита на 11 октомври, вторник, в 13.00 ч. българско време и ще приключи на 25 октомври, вторник, в 13.00 ч.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: „За втори път тази година DiscoverEU ще предложи обогатяващо преживяване на 35,000 млади хора, което ще им позволи да пътуват на континента, да откриват нови култури, да изграждат нови приятелства. Насърчаването на културния обмен чрез устойчиви пътувания не би могло да бъде от по-голямо значение, отколкото е днес. Желая късмет на всички кандидати.“

Поканата е отворена за кандидати от държави по програмата „Еразъм +“, включително Исландия, Лихтенщайн, Северна Македония, Норвегия, Сърбия и Турция. За да се опитат да спечелят карта за пътуване, младите хора могат да кандидатстват на Европейския младежки портал, където ще трябва да попълнят викторина от пет въпроса и още един допълнителен.

Кандидатите, които са бъдат избрани след успех на викторината и които са родени между 1 януари 2004 г. и 31 декември 2004 г., ще могат да пътуват в Европа до 30 дни през периода на пътуване 1 март 2023 г. и 29 февруари 2024 г.

Тези, които навършват 18 години през първата половина на следващата година, ще могат да кандидатстват през март 2023 г. С този втори кръг тази година благодарение на увеличения бюджет в рамките на Европейската година на младежта през 2022 г. ще бъдат предоставени общо 70,000 карти за пътуване. Освен това получателите ще продължат да се ползват от карта за отстъпки с повече от 40,000 възможности за отстъпки в обществения транспорт, културата, настаняването, храните, спорта и други услуги, които се предлагат в отговарящите на условията държави. Те ще могат също така да се присъединят към срещите на DiscoverEU — инициатива, стартирана през лятото на 2022 г., състояща се от вълнуваща културна програма от един до три дни във всички държави по образователната програма „Еразъм +“.

Източник: Представителството на ЕК в България