Онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“

Онлайн прожекция на филма "Процесът: Олег Сенцов" 
 

На 11 декември от 18.00 ч. ще се организира онлайн прожекция на филма „Процесът: Олег Сенцов“. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия, посветена на свободата на мисълта с начален час 19.30 ч. Те ще се проведат в рамките на Фестивала за документално кино София ДокуМентал с фокус върху човешките права и в навечерието на предстоящото връчване на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Организатори на събитието са Бюрото за връзка на Европейския парламент в България и Балканският документален център. 
 
Документалният филм „Процесът Олег Сенцов“ на украинския режисьор Асколд Куров проследява делото срещу неговия колега и активист за правата на човека Олег Сенцов, който беше задържан от руските власти и осъден на 20 години затвор заради участието си в протести срещу анексирането на родното му място Крим. Официалната премиера на филма бе през 2017 г. по време на филмовия фестивал „Берлинаре“. 
 
През 2018 г. Олег Сенцов бе награден с престижната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Той получи своята награда в Страсбург една година по-късно, след като бе освободен от затвора при размяна на затворници между Русия и Украйна. 
 
Онлайн дискусията с начален час 19.30 ч. ще бъде посветена на свободата на мисълта и ролята на киното за опазването на демократичните ценности. Тя ще бъде излъчена на живо във Фейсбук и в онлайн платформата Zoom. Събитието ще бъде открито от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България. В дискусията ще се включат режисьорът на филма Асколд Куров, беларуският режисьор и политически активист Андрей Курейчик и българският им колега Явор Гърдев. Модератор на събитието ще бъде Мартичка Божилова, директор на Балканския документален център.
 
Публиката ще има възможност да се включи с въпроси към участниците през чата на Zoom, както и чрез коментари към излъчването във Фейсбук по време на събитието.
 
За включване в дискусията чрез платформата Zoom е нужна регистрация с краен срок 13.00 ч. на 11 декември 2020 г. на https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Sakharov2020.
 
Работните езици на дискусията ще са български и английски, като е подсигурен и двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Събитието ще бъде излъчено само на български език във Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП и тази на фестивала.
 
 
Първите 200 зрители ще имат свободен достъп до филма от 18.00 до 24.00 ч. на 11 декември 2020 г. след регистрация и само на територията на България. Филмът може да бъде гледан в платформата Vimeo на https://vimeo.com/ondemand/olegsentsov, с натискане на бутон Rent, който ще бъде активиран на 11 декември в 18.00 ч. Зрителите трябва да влязат в своя Vimeo профил или да създадат нов такъв. При поканата за плащане трябва да бъде избран Apply promo code и въведен код sakharov2020. Кодът ще може да бъде въведен само между 18.00 ч. и 24.00 ч. на 11 декември. След това зрителите ще имат на разположение 24 часа да гледат филма.
 
Повече информация за събитието: 
 
 
Източник: Бюрото за връзка на Европейския парламент в България 
Източник фотография: Европейски парламент