ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДНИ В БРЮКСЕЛ

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДНИ В БРЮКСЕЛ

Брюксел отбелязва българските дни за седма поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия г-жа Кристалина Георгиева по случай Националния празник 3-ти март. В рамките на дните в Деня на Баба Марта – 1-ви март е предвидено организиране на изложба-живопис на художничката Калия Йорданова-Братанова "Незабравени шарки".  Тя ще сложи началото на българските дни в Европейската комисия в Брюксел.

Изложбата "Незабравени шарки" включва шест самостоятелни конструкции и 15 пана, вдъхновени от традиционните български шевици. Освен като част от творбите на Калия Йорданова, родните мотиви ще присъстват на празника и върху носиите на танцьорите от клубовете "На хорото в Брюксел" и "Светулка" от Антверпен.. Младежите и девойките ще изпълнят поредица от български народни хора, в които ще могат да се включат и по-смелите гости на вечерта. Музикалния съпровод ще осигури оркестър "Унисон", в който участват живеещи в Белгия българи.

Българските дни ще продължат между 8 и 11 март с обедни менюта с българки ястия в столовата на Европейската комисия. През тез дни, служителите и гостите на институцията ще могат да опитат боб по манастирски, шопска салата, баница с праз лук и спанак, мусака, мешана скара, бисквитена торта и кисело мляко с мед и орехи.

Източник: Европейската Комисия