По-евтини роуминг услуги в ЕС

По-евтини роуминг услуги в ЕС
 

От 30 април в страните от Европейския съюз (ЕС) рязко намаля надценката за роуминг, които добавят мобилните оператори за телефонни разговори, кратки текстови съобщения и мобилен интернет.
От 15 юни 2017г. тази надценка трябва да изчезне напълно и от България до Ирландия и от Португалия до Естония услугата ще е на цена като в страната, в която е сключен договорът. 
За есемеси роумингът ще струва не повече от 2 евроцента, а мегабайт данни от мобилен интернет ще струва до 5 цента, когато се ползва от клиент в чужбина.
Досега таксата за разтовор бе не повече от 19 евроцента, есемес се облагаше с 6 евроцента, а мобилните данни – 20 евроцента.
С новите правила надценките (без ДДС) на операторите за разговор от чужда държава от ЕС не могат да надхвърлят 5 евроцента за минута започнат телефонен разговор и малко над 1 евроцент за минута приет разговор.
Сега роумингът е по-евтин, но минутите потребление в чужбина се броят като част от рамките на тарифния план.
Тази особеност се запазва и след 15 юни 2017г., когато има и други ограничения на максималното време и обем данни, ползвани без роуминг такса – ако потребителят е постоянно в чужбина, доставчикът може да оцени това като злоупотреба и да наложи допълнителна такса.
Окончателното одобрение за отпадане на роуминг таксите бе прието от Европарламента през октомври 2015 г.
Към настоящия момент ЕС постигна намаляване цените на разговорите с над 80% от 2007 насам.