По време на извънредна пленарна сесия евродепутатите призовават за бърз Брексит

 

По време на извънредна пленарна сесия евродепутатите призовават за бърз Брекит

На 28 юни евродепутатите се срещнаха в Брюксел на извънредна пленарна сесия след британския референдум за членство в ЕС. По време на сесията, лидерите на политическите групи обсъдиха последиците от вота с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и представител на нидерландското председателство на Съвета. Те гласуваха и необвързваща резолюция, с която ще допринесат за дискусиите на лидерите на ЕС по същия въпрос в сряда.
Резолюцията е съвместен проект, изготвен от ЕНП, С&Д, АЛДЕ и Зелените. В нея се казва, че Великобритания трябва да уважи решението на мнозинството от гражданите си напълно и възможно най-скоро, като се оттегли официално от ЕС преди да се правят стъпки за уреждане на новите отношения между двете страни.

Подчертава се и спешната нужда от реформи, които да гарантират, че ЕС отговаря на очакванията на гражданите.
Резолюцията беше гласувана от евродепутатите след дебат между лидерите на политическите групи в Парламента, председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министъра на отбраната на Нидерландия Жанин Хенис-Пласхаарт от името на председателството на ЕС. Текстът беше приет с 395 гласа „за“, 200 „против“ и 71 „въздържал се“.
Парламентът призовава правителството на Великобритания да уважи демократичното решение на народа си чрез бързо и последователно прилагане на процедурата за оттегляне, а именно чрез активиране на член 50 от Договора за Европейския съюз. Това ще позволи преговорите за оттегляне на страната да започнат възможно най-бързо.
За да се предотврати вредната за всички несигурност и защити целостта на ЕС, премиерът на Великобритания следва да уведоми Европейския съвет от 28 и 29 юни за изхода от референдума, което ще позволи възможно най-бързото започване на процедурата за оттегляне и съответните преговори, призовават евродепутатите.
Според договорите одобрението на Европейския парламент е необходимо за споразумението за оттегляне и във връзка с бъдещите взаимоотношения, той трябва да има пълноценно участие на всички етапи.
Парламентът също така призовава Съвета да промени поредността на председателствата, за да не се допуска процесът на оттеглянето да попречи на управлението на всекидневната работа на Съюза. Великобритания трябваше да поеме председателството на Съвета през втората половина на 2017 г. Парламентът ще задейства съответните промени във вътрешната си организация, така че да отрази волята на гражданите на Обединеното кралство за оттегляне от Европейския съюз.

Източник: Европейски парламент