Посещение на комисар Ферейра във Видин

На 9 юни европейският комисар по кохезионна политика и реформи посети гр. Видин. „Удоволствие беше да посетя Видин. Споделената визия за развитието на Северозападния регион на местните и централните власти и общата им енергия ще дадат тласък за растеж чрез образование, иновации, индустрия, както и основна инфраструктура в региона.“ Това каза днес по време на посещението си във Видин европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра, която е на двудневна работна визита в България.
Комисар Ферейра добави също, че политиката на сближаване е една от най-дълго съществуващите европейски политики, която е подкрепила инвестиции в размер на 15 млрд. евро в България от присъединяването на страната ни към ЕС досега.
„Един от приоритетите на инвестициите в политиката за сближаване в България за 2021-2027 г. трябва да бъде преодоляването на разликите в развитието между столицата и периферията. Затова смятам за справедливо, че около половината от средствата за програмния период – над 4 млрд. евро според текущите оценки, са предвидени за развитието на трите северни NUTS-2 региона на България.“
По време на престоя си във Видин, комисар Ферейра имаше възможността да посети СУ „Цар Симеон Велики”, централната пешеходна зона и пречиствателната станция за отпадъчни води, чието обновяване и изграждане е реализирано с европейски средства в рамките на предишния програмен период.