Предстои връчване на наградата „Сахаров“

Предстои връчване на наградата „Сахаров“

На 16 декември 2015 г. в Страсбург ще се проведе официалната церемония за връчване на наградата „Сахаров“. За 2015 г. наградата бе присъдена от Европейския парламент на Раиф Бадауи. За съжаление, той няма да може да я получи лично на 16 декември, защото остава в затвора за „обида на исляма“.  На церемонията за връчване на наградата в Страсбург той ще бъде представляван от жена си Енсаф Хайдар, която живее в изгнание в Канада заедно с трите им деца.

Раиф Бадауи е осъден на 10 години затвор, 1 000 удара с камшик и тежка глоба за предоставяне на възможност за изразяване на богохулни коментари на своя уебсайт, създаден, за да насърчава социално-политическия и религиозен дебат в Саудитска Арабия.

Изпълнението на първата част от наказанието за бой с камшик предизвика международен отзвук, който засега спря налагането на тази част от присъдата. Бадауи обаче остава в затвора и освен ако не бъде помилван от властите, няма да може да получи наградата си лично на 16 декември.

Подобен случай има и преди в историята на наградата „Сахаров“. Водачката на опозицията в Мианмар Аун Сан Су Чи бе обявена за носителка на наградата „Сахаров“ през 1990 г., но заради наложения й домашен арест тя успя да получи лично наградата си едва 23 години по-късно.

На церемонията в Страсбург са поканени и представители на другите двама финалисти тази година – Демократичната опозиция във Венецуела и покойният Борис Немцов.

Източник: Европейския парламент