ПРЕМЕСТВАНЕТО НА 120 ХИЛ. БЕЖАНЦИ Е ПРИЕТО

ПРЕМЕСТВАНЕТО НА 120 ХИЛ. БЕЖАНЦИ Е ПРИЕТО

 

Към изпълнение на втората фаза от военноморската мисия в Средиземно море EUNAVFOR MED е готов да премине ЕС, според прес центърът на Съвета на министрите на ЕС. Тя включва претърсване, конфискуване и отклоняване на плавателни съдове, използвани от трафикантите на хора за превоз на имигранти.

Операцията е подготвена с цел да прекрати рискованите пътувания на имигранти, пристигащи по вода през Средиземно море. Завършената първа фаза на мисията се състои в събиране и анализиране на информация и разузнавателни данни.

Без единовушние бе взето решението за преместването на 120 000 души на територията на държавите членки. Външните министри, които вчера заседаваха в Брюксел, дават единствено принципно съгласие за необходимостта от такива мерки, като подробностите за това как и кога ще се реализира планът и кои държави ще участват в преместването на още 120 000 бежанци ще се уточни на следващата среща на ниво министри през октомври.

Държавите от Източна Европа са настроени най – остро срещу прилагането на механизма. Великобритания също обяви, че няма да се включи, но доброволно ще приеме 20 000 души за следващите пет години.

Първоначално планирано разпределение на Европейската комисия включва  увеличение на подкрепата от бюджета на ЕС и държавите членки в помощ на Агенцията за бежанците на ООН в лагерите в Йордания, Ливан и Турция; подсилване на границите; засилване на ефективността на приемните центрове и управлението на външната граница на ЕС в региона;  засилване на управлението на границите в Западните Балкани

По време на срещата, министрите обещаха, че до ноември тази година ще си разпределят помежду си първоначално предвидените 40 000 души от Гърция и Италия. Унгария като потенциална трета страна, от която ще бъдат преместени бежанци, не се споменава.

Докато течеше срещата на министрите в Брюксел, в централния парк на белгийската столица се настаниха в палатки стотици бежанци, чакащи реда си за посещение на основния офис на агенцията за имиграцията в страната. Те пристигат в Брюксел през последните две седмици и броят им е над 1 000 души. Правителственият център за приютяване на бежанци в близост до имиграционните служби е отворен само през нощта, не разполага с елементарни санитарни съоръжения и може да приюти максимум 500 души.