Програма на Европейския парламент за седмица 6-12 март

Върховенство на закона / Гърция. Делегация на комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще посети Атина, за да оцени положението относно спазването на принципите на правовата държава, борбата с корупцията и свободата на медиите. Членовете на ЕП планират да се срещнат с членове на правителството, представители на съдебната власт и националната агенция за разузнаване. Предвидени са срещи и с представители на компании, участващи в производството и продажбата на шпионски софтуер, журналисти, неправителствени организации и гражданското общество, както и с представители на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex. В сряда от 13:30 ч. българско време ще се проведе пресконференция. (от понеделник до сряда)

На живо: пресконференция относно резултатите от посещението на комисията LIBE в Гърция, сряда, 8 март, 13:30 ч. българско време

Сигурност и отбрана / Капацитет за бързо разгръщане в областта на сигурността и отбраната. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще гласува доклад, в който се призовава за създаване на „капацитет за бързо разполагане на военни части на Европейския съюз“, в който да участват до 5.000 войници за реагиране при кризи. (четвъртък)

На живо: заседание на AFET / SEDE, четвъртък, 9 март, 11:30 ч. българско време

Перспективи в областта на енергетиката. Евродепутатите от комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) ще направят преглед на ситуацията относно енергийния пазар една година след началото на войната на Русия срещу Украйна и ще обсъдят бъдещите перспективи с комисаря по енергетиката Кадри Симсън и изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. В четвъртък в 13:30 ч. българско време е предвидена пресконференция. (четвъртък)

На живо: заседание на ITRE, четвъртък, 9 март, 9:30 ч. българско време
На живо: пресконференция на комисията ITRE, четвъртък, 9 март, 13:30 ч. българско време

Опрашители. Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще обсъди неотдавнашното решение на Съда на ЕС относно дерогациите от забраните за пускане на пазара и използване на семена, третирани с продукти за растителна защита, съдържащи неоникотиноиди (инсектициди). Евродепутатите ще обсъдят също така преразглеждането на инициативата на ЕС за опрашителите, която има за цел да се бори с намаляването на дивите опрашители. (понеделник)

На живо: заседание на ENVI, понеделник, 6 март, 16:00 ч. българско време

Права на жените. Делегация на комисията на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM) ще участва в сесия на Комисията на ООН за положението на жените в Ню Йорк, където ще бъдат обсъдени теми относно иновациите и технологичните промени, както и образованието в ерата на цифровите технологии. Те ще посетят и Вашингтон, където ще се срещнат с представители на гражданското общество, правителството и членове на парламента, за да обсъдят нарушенията на правата на жените в САЩ и Европа. (от понеделник до четвъртък)

Подготовка на пленарната сесия на 13-16 март. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 13-16 март, по време на която евродепутатите ще обсъдят и гласуват Директивата за енергийните характеристики на сградите, чиято цел е увеличаване скоростта на саниране и намаляване потреблението на енергия и емисиите на парникови газове в ЕС; законодателство в рамките на пакета „Подготвени за цел 55“, чиято цел е да бъдат определени по-строги правила за емисиите на парникови газове на държавите членки и увеличаването на естествените поглътители на въглерод, за да се превърне ЕС в първия неутрален по отношение на климата континент до 2050 г.; законодателство относно новите правила за справедлив достъп и използване на промишлени данни, както и относно отношенията между ЕС и Армения и Азербайджан. Те също така ще очертаят исканията си за срещата на върха на ЕС на 23-24 март, ще отбележат Международния ден на жената, ще обсъдят как да бъде гарантирана енергийната сигурност в ЕС през 2023 г. и ще проведат дебат от серията „Това е Европа“ с литовския президент Гитанас Науседа.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще произнесе основното обръщение по време на откриването на изложба по повод Международния ден на жената (Постоянно представителство на Нидерландия в ЕС) в сряда.

Брифинг за медиите относно пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресконференция с говорителите на политическите групи на Парламента в петък от 12:00 ч. българско време (зала „Анна Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: бирифинг за медиите относно пленарната сесия на 13-16 март, петък, 10 март, 12:00 ч. българско време

Източник: Европейски парламент в България