РEГИСТРАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЖАНЦИ МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИЕ В БЪЛГАРИЯ

РEГИСТРАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ЗА БЕЖАНЦИ МОЖЕ ДА СЕ ОТКРИЕ В БЪЛГАРИЯ
Регистрационен център за бежанци може да се създаде в България до края на месец ноември. В този център европейски служители ще документират пристигналите бежанци и ще ускоряват депортацията на тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила. Това беше заявено по време на  пресконференция след среща на високо равнище в Брюксел от канцлерът на Германия Ангела Меркел.
В Сицилия, Италия, Гърция и в пристанището на Пирея вече се изграждат такива центрове, очаква се тяхното финансиране да е от европейския бюджет.
На Унгария също е предложено от ЕК да отвори такъв център, но тя е дала отказ.
Българското правителство досега официално отказваше да приеме подобен бежански център.
Лидерите на ЕС се споразумяха за засилване на сигурността по външните граници на съюза, както и по-добра координация с Турция.
По време на срещата внимание бе обърнато на Турция като сухопътна врата на имигрантския поток към Европа и като страна със сложни отношения с ЕС. На 5 октомври председателят на Европейския съвет Доналд Туск и шефът на еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще приемат в Брюксел турския президент Реджеп Тайип Ердоган за разговори по сирийската криза. Разговори ще има и с премиера Ахмет Давутоглу в Ню Йорк.
Подкрепата за съседните на Сирия страни (Ливан, Турция, Йордания) от ЕС ще се увеличи. Един милиард евро ще бъдат насочени към тези държави чрез Агенцията на ООН за бежанците и Програмата на ООН за прехрана.
1 млрд. евро ще бъдат отпуснати на Турция и 17 млн. евро на Македония за справяне с проблема с бежанците. Сумата за Македония вероятно ще трябва да бъде разделена със Сърбия.
100 млн. евро се заделят за спешна помощ за страните от ЕС, за проблема с бежанците, както и 600 млн. за европейската агенция по охрана на границите "Фронтекс" и за Европол за следващата година.
Европейският съюз не прие за приоритет създаването на "зона на безопасността", идея, която трябваше да бъде представена и от премиера на България Бойко Борисов, след като Борисов получи писмо с това предложение от турския министър-председател Ахмед Давутоглу.