Роуминг

ОТ ЮНИ 2017 ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ МАХА ТАКСИТЕ ЗА РОУМИНГ

От юни 2017 г. високите такси за роуминг и лошата интернет връзка, когато пътуваме в Европейския съюз, ще бъдат минало. Договореността по темата е между ЕК, Европейския парламент и Съвета на ЕС и всъщност представлява финално одобрение на предложения от комисията план за единен пазар в областта на телекомуникациите. Той предвижда премахване на таксите за роуминг от 15 юни 2017 г., и строги правила за интернет (неутралност на мрежата), които да защитят правото на всеки европеец на достъп до интернет съдържание. Тези две мерки ще бъдат допълнени от цялостна реформа на европейските правила в индустрията през 2016 г.
Междувременно още през април 2016 г. роумингът в ЕС ще стане по-евтин, като операторите ще могат да начисляват само определена допълнителна такса към националните си тарифи: до 5 евроцента на минута за мобилен разговор, до 2 евроцента за текстово съобщение и до 5 евроцента за един MB данни (без ДДС).
Това лято няма да има намаляване на цените. Запазват се "таваните", наложени от 1 юли 2014 г., които са 0.19 евро за минута обаждане, 0.06 евро за изпратен SMS и 0.20 евро за 1 MB данни без ДДС.
По данни на ЕК о т 2007 г., когато Брюксел стартира натиска си върху телекомите да намаляват роуминг тарифите си в евросъюза досега, цените, включително за трансфер на данни и текстови съобщения, са паднали с 80%.
Доста важна е и втората точка от новото споразумение – за т.нар. мрежова неутралност. Тя гарантира, че всички граждани на ЕС ще имат достъп до онлайн съдържание и услуги, без операторите да имат право да налагат ограничения.
Следващата стъпка, която Брюксел предстои да направи, е да приеме цялостната си стратегия за промени в регулациите в телеком индустрията. Пакетът с промени беше презентиран още през есента на 2013 г. и оттогава се обсъжда и преминава различни административни нива на разглеждане и одобрение.
Крайната цел на всички мерки е създаване на единен цифров пазар в Европа, за да стане ЕС по-конкурентен в сферата на телекомуникациите в световен мащаб. Което пък се превърна в проблем на съюза заради значително по-бързото развитие на тази индустрия, особено в САЩ и Далечния изток, където регулациите са доста по-меки.
Тези мерки ще бъдат допълнени от амбициозна реформа на европейските правила в областта на далекосъобщенията през 2016 г., съобщиха от представителството на ЕК.