СЪДЪТ НА ЕС РЕШИ ДА ОТКАЗВА ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ НА ИМИГРАНТИ

СЪДЪТ НА ЕС РЕШИ ДА ОТКАЗВА ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ НА ИМИГРАНТИ

Върховният съд на ЕС реши на 15 септември по дело, заведено от Германия, страните – членки на Европейския съюз да имат право да ограничат социалните помощи на хора от други страни от ЕС освен ако те не са работили в продължение на най-малко една година в приемащата ги страна. Делото предизвика голям интерес във Великобритания.
Хората, които активно търсят работа в друга държава от ЕС, също няма да имат правото да претендират за обезщетения там по същото време, гласи решението на съда, предаде "Ройтерс".
Вероятно решението ще бъде приветствано от евроскептичните партии в ЕС, които твърдят, че правителствата трябва да вземат мерки, за да се спре "социалният туризъм" в съюза.
Факт е, че в последните години, имиграцията се превъща в проблемна тема в Европа, която се опитва да се възстанови от икономическата криза и е изправена пред наплив на мигранти и бежанци от държави като Сирия и Афганистан.
Правилатата на ЕС гласят, че гражданите на една държава членка могат да живеят и работят навсякъде в блока. Това не се променя, вземат се мерки само срещу злоупотребите и против "социалния туризъм".
През ноември 2014 година Съдът на ЕС вече забрани "социалния туризъм", като постанови, че страните членки не са длъжни да отпускат социални помощи на граждани на други страни членки, които са отишли на тяхна територия само с цел да получават помощи, без да си търсят работа.
Тогава съдът даде право на германска агенция за намиране на работа, отказала социални помощи на двама румънци, дошли в страната, "без да искат да си намерят работа". За днешното си решение съдът трябваше да разгледа случай, при който шведски граждани, работили за кратко на различни места в Германия, останали без работа за повече от шест месеца искат обезщетение за безработица. Съдът на ЕС постанови по делото, че чужд гражданин на ЕС, който е работил в продължение на по-малко от една година, преди да бъдат уволнен, и е регистриран като търсещо работа лице, може да получава социални помощи в продължение на най-малко шест месеца. След изтичането на шестте месеца или ако гражданите на ЕС все още не са работили в приемащата ги страна, страната домакин може да откаже да предостави социална помощ.