Седмицата в ЕП: 22 – 28 май 2020 г.

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Борба със замърсяването на околната среда / Емисии от промишлеността. Евродепутатите от комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще гласуват позицията си относно преразглеждането на правилата на ЕС за емисиите от промишлеността, които понастоящем обхващат над 30 000 големи промишлени предприятия и 20 000 интензивни животновъдни стопанства. Преразглеждането на законодателството има за цел да стимулира екологичния преход на големите промишлени отрасли и с това да допринесе до значителни ползи за здравето и околната среда (сряда).

На живо: заседание на ENVI, сряда, 24 май, 10:00 ч. българско време
На живо: заседание на ENVI, сряда, 24 май, 15:30 ч. българско време 

Възстановяване и конфискация на активи. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще гласува нови правила за укрепване на режима на ЕС за възстановяване на активи от престъпна дейност. Проектозаконът има за цел да разшири обхвата на правилата на ЕС за конфискация, да гарантира, че всички държави членки ще могат бързо и ефективно да конфискуват активи от престъпна дейност и да запълни съществуващите пропуски. Приходите от организираната престъпност в Европа се оценяват на около 139 милиарда евро годишно (вторник).

На живо: заседание на LIBE, вторник, 23 май, 10:00 ч. българско време
На живо: заседание на LIBE, вторник, 23 май, 15:30 ч. българско време

Европейски избори през 2024 г. / Състав на Европейския парламент. Комисията на ЕП по конституционни въпроси (AFCO) ще гласува проектопредложение относно броя на местата в Европейския парламент и тяхното разпределение между държавите членки преди изборите през 2024 г. Разпределението на квотите за отделните държави членки отчита населението им и следва принципа на „регресивна пропорционалност“ (сряда).

На живо: заседание на AFCO, сряда, 24 май, 16:00 ч. българско време

Разширяване на ЕС. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще приеме две резолюции за оценка на напредъка на Северна Македония и Албания към членство в ЕС. Очаква се евродепутатите да приканят правителството в Северна Македония да активизира усилията си за подобряване на управлението и достъпа до правосъдие и да поискат от Албания да демонстрира стабилен напредък в гарантирането на върховенството на закона и основните права (сряда).

На живо: заседание на AFET, сряда, 24 май, 10:00 ч. българско време

Европейска гражданска инициатива „Безопасна и по-хуманна козметика“. Евродепутатите ще обсъдят изпитванията върху животни в козметиката с инициаторите на гражданска инициатива за осигуряване на по-хуманно отношение към животните и по-добро опазване на околната среда по време на обществено изслушване, организирано от комисията на ЕП по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI). Европейската гражданска инициатива „Безопасна и по-хуманна козметика“ (Save Cruelty Free Cosmetics), с близо 1,5 милиона подписа, събрани за една година, иска ЕС да засили правилата си за забрана за изпитване на козметични продукти върху животни (четвъртък).

На живо: заседание на ENVI / PETI, четвъртък, 25 май, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще произнесе встъпителната реч по време петата сесия на Европейски парламент за хората с увреждания „Изграждане на приобщаващо бъдеще за хората с увреждания в ЕС“ във вторник. В сряда тя ще се срещне с министър-председателя на Латвия Кришянис Каринш в Брюксел и ще участва в честването на 25-ата годишнина на Европейската централна банка във Франкфурт. В четвъртък председателят Р. Мецола ще посети Виена, където ще произнесе реч по време на пленарното заседание на Националния съвет на Австрия и ще се срещне с председателя му Волфганг Соботка, с председателя на Федералния съвет Гюнтер Ковач, с главния равин Ярон Енгелмайер и с представители на еврейската общност. Тя също така ще участва в дискусия с млади хора. В петък, във Виена, председателят Р. Мецола ще се срещне с федералния министър по европейските и международните въпроси на Австрия Александър Шаленберг, с президента Александър Ван дер Белен и с федералния канцлер Карл Нехамер, както и ще открие официално посетителския център на Европейския парламент „Europa Experience“.

Източник: Европейски парламент в България