Седмицата в ЕП: 27 февруари – 5 март 2023 г.

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Зелен пакт / Флуориран парников газ. Комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще приеме своята позиция по проектозакон, целящ по-нататъшно намаляване на използването на флуорсъдържащи парникови газове (F-gas). Флуорираните газове са произведени от човека химикали с мощно парниково действие, често няколко хиляди пъти по-силно от това на въглеродния диоксид (CO2). Те се използват в обикновени уреди като хладилници, климатици, термопомпи, противопожарна защита, пяна и аерозоли (сряда).

На живо: заседание на ENVI, 1 март, сряда, 11:30 ч. българско време
На живо: заседание на ENVI, 1 март, сряда, 15:30 ч. бъларсо време

Защита на занаятите в ЕС. Комисията на ЕП по правни въпроси (JURI) ще гласува нова схема, която цели да гарантира, че географското указание (ГУ) на местно произведените занаяти е защитено. Новият законопроект ще защити традиционните продукти като естествени камъни, бижута, текстил, дантели, прибори за хранене, продукти от стъкло и порцелан в рамките на ЕС и в международен план (вторник).

На живо: заседание на JURI, 28 февруари, вторник, 10:00 ч. българско време

Международен ден на жената / Енергийна бедност. В навечерието на тазгодишния Международен ден на жената Комисията на ЕП по правата на жените и равенството между половете (FEMM) ще проведе среща с депутати от националните парламенти и експерти от страните от ЕС, по време на която ще обсъди енергийната криза и нейното въздействие върху жените (сряда).

На живо: интерпарламентарна среща на комисия FEMM с национални депутати, 1 март, сряда, 10:00 ч. българско време

Европейска парламентарна седмица / Икономически, социални и бюджетни въпроси. Евродепутати и депутати от националните парламенти ще се срещнат в Брюксел за годишната си конференция по социални, икономически и бюджетни въпроси, засягащи ЕС. Дискусиите на парламентаристите ще се проведат на фона на геополитическа несигурност и висока инфлация, което ще наложи промяна във фокуса от предходните години. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще произнесе встъпителната реч (понеделник и вторник).

На живо: заседания в рамките на европейската парламентарна седмица, 27 февруари, понеделник, 15:30 ч. българско време
На живо: заседания в рамките на европейската парламентарна седмица, 28 февруари, вторник, 10:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне в понеделник с Андреас Норлен, председател на шведския парламент (Риксдаг). Във вторник председателят на ЕП ще произнесе заключителна реч на конференция, чиято тема е защитата на журналистите и защитниците на правата на човека по време на стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (ССПНСУО) и ще проведе онлайн среща с изпълнителния директор на Световната продоволствена програма на ООН Дейвид Бийзли. В сряда тя ще проведе пресконференция относно първото участие на европейски отбор по ръгби в турнира за световната купа по ръгби.

Източник: Европейски парламент в България