Седмицата в ЕП: пленарната сесия – 12-15 юни 2023 г.

Украйна: Евродепутатите ще обсъдят нападението над язовир „Нова Каховка“ и усилията за възстановяване на странатаВъв вторник сутринта Парламентът ще обсъди последните събития в Украйна, както и бъдещите усилия за устойчиво възстановяване на страната.

 Дебат и гласуване на ключови правила за управление на изкуствения интелектВ сряда се очаква евродепутатите да приемат преговорната си позиция по нови правила за ограничаване на рисковете от изкуствения интелект (ИИ) и насърчаване на етичното му използване.

Разследване за шпионския софтуер Pegasus: eвродепутатите очертават необходимите реформиЕвродепутатите ще приемат препоръки въз основа на разследването на незаконното използване на Pegasus и други видове шпионски софтуери

Приоритетите на Парламента за Европейския съвет на 29-30 юниПо време на дебата с председателя Урсула фон дер Лайен в сряда сутринта, членовете на ЕП ще представят своите искания и очаквания преди срещата на върха на ЕС на 29-30 юни.

По-устойчиви, по-издръжливи и по-ефективни батерииОчаква се в сряда Парламентът да даде окончателна зелена светлина на актуализираните правила за проектиране, производство и управление на отпадъците от всички видове батерии, продавани в ЕС.

Парламентът по пътя към европейските избори през 2024 г.Една година преди изборите евродепутатите ще гласуват предложение за състава на Парламента и ще разгледат предстоящото изменение на избирателния закон.

Парламентът алармира за кризата с водата в ЕвропаВ четвъртък членовете на ЕП ще обсъдят със Съвета и Комисията нарастващия недостиг на вода и сушите в навечерието на летния сезон.

Осигуряване на продоволствена сигурност и устойчивост на селското стопанство в ЕСПо време на дебата във вторник и гласуването в сряда се очаква евродепутатите да призоват ЕС да повиши продоволствената си сигурност и стратегическата си автономност.

Обръщение на президента на Косово Вьоса Османи към Европейския парламентВ сряда от 12.30 ч. (българско време) президентът на Република Косово Вьоса Османи ще направи обръщение към членовете на Европейския парламент на тържествено заседание в Страсбург.

Източник: Европейски парламент в България