Седмицата в Европейския Парламент: 29 май – 4 юни 2023 г.

Европейски избори / Външна намеса. Евродепутатите ще призоват за координирана стратегия на ЕС срещу външната намеса, манипулирането на информацията и атаките срещу демокрацията, особено от страна на Русия и Китай, с цел да се защитят европейските избори и да се повиши устойчивостта на ЕС срещу подобни атаки. Пресконференция с водещи членове на ЕП е насрочена в 14.00 ч. българско време в четвъртък (дебат и гласуване в четвъртък).

На живо: пресконференция, относно гласуването на резолюцията в ЕП, 1 юни, четвъртък, 14:00 ч. българско време

Боеприпаси за Украйна. В четвъртък евродепутатите ще приемат позицията си относно предложението за спешно доставяне на боеприпаси и ракетни снаряди на Украйна и за подпомагане на държавите членки да попълнят собствените си запасиСлед като Европейският парламент гласува позицията си, преговорите със Съвета на ЕС могат да започнат с цел окончателното приемане на законодателния акт по време на пленарното заседание през м. юли.

Въздействие на дейността на предприятията върху правата на човека и околната среда. Европейският парламент ще обсъди в сряда и ще гласува в четвъртък нов проект на законодателство, включващ правила за надлежна проверка, изискващи от компаниите да предотвратяват, прекратяват или смекчават отрицателното въздействие, което техните дейности имат върху правата на човека и околната среда, като например върху детския труд, робството, замърсяването или загубата на биологично разнообразие. Пресконференцията на докладчика е насрочена за 15.00 ч. българско време след гласуването в четвъртък.

На живо: пресконференция относно гласуването на резолюцията в пленарна зала, 1 юни, четвъртък, 15:00 ч. българско време

Унгария / Върховенство на закона / Основни права. В сряда евродепутатите ще обсъдят последните събития в Унгария във връзка с предполагаеми нарушения на върховенството на закона и основните права, както и замразените европейски фондове за страната. Преди Унгария да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2024 г., евродепутатите ще поставят под въпрос дали правителство на страната е годно да изпълнява тези задължения. Пресконференция с водещи членове на ЕП е насрочена за 12.00 ч. българско време в сряда. Резолюция ще бъде подложена на гласуване в четвъртък.

На живо: пресконференция относно предложението за резолюция, 31 май, сряда, 12:00 ч. българско време

Движението MeToo / Сексуален тормоз. Членовете на ЕП ще направят оценка на действията от страна на институциите на ЕС и държавите членки за борба със сексуалния тормоз и ще призоват за по-добри процедури за докладване и по-голяма подкрепа за жертвите (дебат в сряда, гласуване в четвъртък).

Край на „Бързата мода“. В четвъртък евродепутатите ще приемат своите препоръки за по-строги мерки на ЕС за спиране на прекомерното производство и потребление на текстил. В сряда следобед председателят на ЕП Роберта Мецола ще направи изявление по повод 10-годишнината от срутването на фабриката за текстил Рана Плаза в Бангладеш, последвано от един кръг изявления на представители на политическите групи.

Президент на Грузия / Официално заседание. В сряда следобед президентът на Грузия Саломе Зурабишвили ще направи обръщение към членовете на ЕП по време на официално заседание в пленарната зала в Брюксел.

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Интегритет, прозрачност и отчетност в Европейския парламент. Специалната комисия по външната намеса и укрепването на интегритета, прозрачността и отчетността в Европейския парламент (INGE 2) ще приеме окончателните си препоръки относно реформата на правилата на Европейския парламент относно прозрачността, почтеността, отчетността и борбата с корупцията (четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Р. Мецола ще посети в понеделник Словакия, където ще се срещне с президента Зузана Чапутова, ще участва във форума Globsec2023 в Братислава и ще присъства на церемония в памет на Ян Куциак и Мартина Кушнирова. Във вторник тя ще се срещне с временния министър-председател на Словакия Лудовит Одор. Във вторник следобед в Брюксел Р. Мецола ще се срещне с нидерландския вицепремиер и министър на външните работи Вопке Хукстра. В сряда тя ще проведе двустранна среща с грузинския президент Саломе Зурабишвили. В четвъртък председателят на ЕП Р. Мецола ще посети Молдова, където ще присъства на срещата на върха на Европейската политическа общност.

Брифинг за медиите. Говорителите на Европейския парламент ще проведат онлайн брифинг за медиите относно темите на пленарната сесия на 31 май – 1 юни в сряда от 15.30 ч. българско време

На живо: брифинг за медиите, 31 май, сряда, 16:30 ч. българско време

Източник: Европейски парламент в България