Следващата седмица в Европейския парламент очаквайте

Дебат “Това е Европа” с германския канцлер Олаф ШолцВъв вторник, 9 май, от 11.30 до 13.00 ч. (българско време) германският канцлер Олаф Шолц ще обсъди с членовете на ЕП вижданията си за предизвикателствата пред Европа и нейното бъдеще.
Спиране на „зеленото измиване“: Парламентът ще приеме своята позицияВ четвъртък ЕП ще приеме преговорната си позиция по директива за подобряване на етикетирането на продуктите, удължаване на срока им на годност и премахване на подвеждащите твърдения.
Реформа на правилата за икономическо управление на ЕСВъв вторник членовете на ЕП, Комисията и Председателството на Съвета ще обсъдят внесените миналата седмица предложения за реформа на правилата за икономическо управление на ЕС.
Фермерите и зеленият преход: към по-устойчив селскостопански сектор в ЕСВ сряда от 10 часа българско време депутатите ще обсъдят ролята на селскостопанските производители за реализиране на зеления преход и как секторът може да получи повече подкрепа.
Насилието срещу жени: Евродепутатите ще дадат зелена светлина за ратифициране на Истанбулската конвенцияЕвропейският съюз ще ратифицира окончателно Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени в съответствие със становището на Съда на Европейския съюз от 2021 г.
Борба с корупцията: Членовете на ЕП ще направят преглед на предложенията на КомисиятаВ разискване с Комисията Парламентът ще направи оценка на новопредложените “по-строги правила за борба с корупцията в ЕС и по света”.
Разширяването на ЕС: Евродепутатите ще оценят напредъка на Сърбия и КосовоНа пленарната сесия ще бъде обсъдено незадоволителното развитие на преговорите за присъединяване със Сърбия и усилията на Косово да си осигури статут на страна кандидатка.
Удължаване на мерките за търговска подкрепа за Украйна и дебат за вноса на зърноПарламентът ще гласува за необлагане с мита на украинския износ на селскостопански продукти за ЕС за още една година и ще обсъди влиянието на вноса на зърно от Украйна върху цените в ЕС.