Симулация на Съвета на ЕС във Видин презентация по повод 9ти май с фокус – младежта

На 05.05 (сряда) и 07.05 (петък) проведохме две онлайн събития с насоченост към младите хора. Платформата, през която се състояха събитията е MSTeams. И двете мероприятия стартираха в 11:00ч. Присъстваха 30 участници от Гимназия с Преподаване на Чужди Езици „Йордан Радичков“, Професионална Гимназия „Асен Златаров“ , Природо-математическа Гимназия „Екзарх Антим“ и Средно Училище „Христо Ботев“ – Белоградчик.

Първото ни събитие представляваше симулация на Съвета на Европейския Съюз. Учениците влязоха в рола на министри на икономиката на всяка държава членка от ЕС. Те заседаваха и дебатираха по темата „За кой сектор от целевия план на ЕС за цифрово десетилетие, трябва да се отдели от бюджета“. Всеки ученик беше подготвен с изказване и позиция за държавата, която представлява. След дискусия и дебат за взимането на най – оптималното решение последва онлайн гласуване. Предложението за концинтриране на субсидии в сектора на бизнеса и търговията беше отхвърлено с 15 гласа „за“ (държави, които сумарно не правят 65% от населението на ЕС) и 12 гласа „против“. Участниците изпитаха политическите трудности на министрите и разбраха колко е трудно да се стигне до консенсус в рамките на Европейския диалог.

Второто събитие, което се състоя два дена по – късно (днес) бе посветено на 9ти май – Деня на Европа. Учениците от областта присъстваха на онлайн презентиране на „Възможностите за пътуване, работа и доброволчество в ЕС“. Като това е актуална тема за младите хора, които днес са много мобилни и с разширен кръгозор. В края на събитието имаше игра с въпроси по презентацията и общи за ЕС. Тримата победители от викторината са Християна Страхилова на 3то място, Кремена Нешева на 2ро и Мартин Стефанов на 1во.

Всички участници в двете събития ще бъдат наградени със сертификати и изненади за най- активните ученици и победителите от викторината. Очаквайте още събития и кампании от нас.

Източник фотография: Портал Европа