Темите през тази седмица в Европейския парламент

Темите през тази седмица в Европейския парламент
 

През тази седмица депутатите ще работят по скандала с досиетата от Панама като изслушат журналистите, които отразиха първи разкритията за избягване на данъци чрез офшорни сметки. Комисията по промишленост ще разгледа новото предложение за роуминга на Европейската комисия, което трябва да осигури честни правила за клиенти и оператори след премахването на таксите през 2017 г. От бюджетната комисия ще бъдат гласувани над 2 200 предложения за промени в бюджета на ЕС за следващата година.
Днес, с дискусия с журналистите, които изнесоха в медиите информацията за прикриване на доходи и избягване на данъци от компании и частни лица ще бъде открито разследването на анкетната комисия на ЕП за досиетата от Панама.
Комисията по промишлеността обсъди в понеделник с Европейската комисия правилата, които трябва да гарантират, че след премахването на роуминга през юни 2017 г. телекомуникационните компании няма да станат жертви на злоупотреби.
В сряда и четвъртък предстои да се проведе гласуването в бюджетната комисия на над 2 200 предложения за изменения в бюджета на ЕС за следващата година. Депутатите критикуват предлаганите от Съвета съкращения на разходи, тъй като те засягат приоритетни програми като „Хоризонт 200“ (за изследвания) и Механизма за свързване на Европа (за инфраструктурни проекти).
Председателят на Европейската централна банка Марио Драги ще говори за състоянието на икономиката след британския референдум в понеделник пред икономическата комисия на ЕП.
В четвъртък комисията по вътрешен пазар ще разисква новите правила за емисиите от коли, предложени от Европейската комисия след скандала с Фолксваген.
Днес ще се обсъдят и антисемитизмът и положението на еврейските общности по време на конференция в ЕП. Домакини са председателят на Парламента Мартин Шулц и заместник-председателят Антонио Таяни.
 
Източник: Европейски парламент