Урсула фон дер Лайен пристига в София за старта на междусистемната газова връзка Гърция-България

Утре, 1 октомври, Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия ще посети София, за да се включи в церемонията по повод официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.
Проектът, който е със стратегическо значение за енергийната независимост на България и на Европа, е подкрепян политически и финансово от Европейската комисия още от самото начало. От 2013 г. за изграждането на интерконектора са отпуснати 84 млн. евро безвъзмездни средства по европейски фондове и програми и 110 млн. евро заемни средства от Европейската инвестиционна банка.
Благодарение на междусистемната газова връзка 🇬🇷 🇧🇬, която ще заработи от утре, България ще може да получава договореното количество от 1 млрд. куб.м азерски газ годишно, което се равнява на 1/3 от потреблението на страната ни за година.
С общ капацитет от 3 млрд. куб.м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб.м, интерконекторът превръща България в ключов транзитен център, който ще допринесе за енергийната диверсификация и сигурност не само на Балканите, но и на цяла Европа.
🔴🎥 Следете страницата на Представителството на Европейската комисия в България, където ще бъде излъчено на живо посещението.
Повече информация ➡ https://europa.eu/!9GrqDg