Водещи кандидати за ръководството на Европейската комисия

Европейският парламент отдавна се стреми да гарантира, че чрез гласуване на европейските избори гражданите не само избират Парламент, но и имат глас при определянето на ръководството на Европейската комисия.

За да „европеизира“ изборите и да засили демократичната легитимност на процеса на вземане на решения в ЕС, преди европейските избори през 2014 г. Парламентът призова европейските политически партии да номинират кандидати за председателството на Европейската комисия. Това целеше да даде възможност на гражданите да повлияят пряко чрез своя глас на изборите за Европейски парламент върху избора на ръководител на европейската изпълнителна власт. Тази практика стана известна като процедура с т.нар. „водещи кандидати“ (популярни и с наименованието си на немски: Spitzenkandidaten).

Системата на водещите кандидати беше въведена за първи път на изборите през 2014 г. Тогава тя доведе до избирането на Жан-Клод Юнкер.

След изборите за Европейски парламент през май 2019 г. Европейският съвет предложи Урсула фон дер Лайен за кандидат за председател на Европейската комисия. Тя не беше водещ кандидат.

Преди тазгодишните европейски избори Парламентът потвърди важността на прилагането на механизма на водещия кандидат, т.нар. процедура „Spitzenkandidaten“, при която европейските политически партии определят техен кандидат за поста председател на Европейската комисия преди изборите за Европейски парламент. Парламентът определи позицията си за предстоящите избори през 2023 г.

Евродепутатите настояват, че е необходима ясна и надеждна връзка между избора на гласоподавателите и избора на председател на Комисията. Според тях въз основа на Договорите на ЕС този избор следва да зависи от кандидата, който осигурява подкрепа на мнозинството в Парламента и призовават Европейския съвет да сложи край на практиката на постигане на споразумения при закрити врата.

Кои са кандидатите?

Група на Европейската народна партия (ЕНП)

Европейската народна партия (ЕНП) избра Урсула фон дер Лайен (Германия) за водещ кандидат за европейските избори на 7 март 2024 г. на конгреса на партията в Букурещ.

Група „Социалисти и демократи“ (С&Д)

Водещият кандидат за Партията на европейските социалисти (ПЕС) Никола Шмит (Люксембург) е номиниран от конгреса на членовете в Рим на 2 март 2024 г.

Група „Renew Europe“

Мари-Агнес Строк-Цимерман (Германия), Сандро Гоци (Италия) и Валери Айе (Франция) ще се кандидатират като водещи кандидати за платформата Renew Europe Now (която включва Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), Европейската демократична партия и Ренесанс), както бе обявено на 20 март 2024 г.

Група Verts/ALE

За Европейската зелена партия Тери Рейнтке (Германия) и Бас Ейкхаут (Нидерландия) бяха избрани за водещи кандидати на партийния им конгрес в Лион на 2 февруари 2024 г.

Европейският свободен алианс (ЕСА) предложи Раул Ромева (Испания) и Майлис Росберг (Германия) за водещи кандидати на партията на 23 октомври 2023 г.

Левицата — GUE/NGL група

Валтер Байер (Австрия) ще бъде кандидат на Европейската левица след избирането му на събранието на партията, проведено в Любляна на 24 февруари 2024 г.

Групите Идентичност и демокрация (ИД) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) не са определили официално нито един водещ кандидат.

Дебат с водещи кандидати на 23 май

Дебат между водещите кандидати, организиран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), ще се проведе на 23 май следобед в пленарната зала на Парламента в Брюксел.

Източник: Европейски парламент