ЗАБРАНА ЗА КЛОНИРАНЕ НА ЖИВОТНИ ИСКА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ

ЗАБРАНА ЗА КЛОНИРАНЕ НА ЖИВОТНИ ИСКА ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ 
Европейският парламент включи в забраната за клонирането на животни за селскостопански цели и забрана за използването на потомството на такива животни и продукти, произхождащи от тях, включително и вноса им в ЕС от други страни, чрез което засили клаузите в първоначалното предложение на Комисията за забрана. От Европейският парламент съобщиха, че Решението бе одобрено в пленарна зала на 8 септември с 529 гласа „за“, 120 гласа „против“ и 57 въздържали се. 

Аргументите за разширяването на забраната са високата смъртност на животните при процедурата за клониране. Като цяло клонираните животни не се създават, за производство за месо или мляко, а за да се използват за разплод, като потомството им се използва за производство на храни. Затова според депутатите забраната трябва да покрива и клонирани ембриони, потомство на клонирани животни, както и храни и фуражи от клонирани животни и от тяхното потомство.
Парламентът прие ограничения за вноса на животни от страни извън ЕС, защото в някои от тях клонирането за селскостопански цели е позволено. Вносът на животни и на храни и фуражи от животински произход ще е позволен само ако е придружен от сертификати, които показват, че те не са получени от клонирани животни или от потомство на клонирани животни.
Становището на Европейската агенция за безопасност на храните от 2008 година, че здравето и състоянието на голяма част от клонираните животни са повлияни отрицателно е водещо при решението на Парламента. Факт е, че техниката на клониране има сравнително ниска ефективност – между 6 и 15%, налице са и аномалиите при клониране, затова Европейският парламент пие и нови забрани.
Наред с това, гражданите също са против потреблението на храни от клонирани животни и от тяхното потомство и повечето също са против клонирането.
С приетите от Европейския парламента изменения законодателният акт се превръща в регламент, който трябва да бъде директно приложен в страните-членки. Парламентът разширява също така обхвата на забраната, която ще покрива абсолютно всички животински видове, отглеждани и размножавани за селскостопански цели.