Заместник-председателят на ЕК ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ ПРИСТИГНА В СОФИЯ

ЗАМЕСТНИК ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ЕК ФЕДЕРИКА МОГЕРИНИ ПРИСТИГНА В СОФИЯ

Първото обсъждане на новата Европейска стратегия за външна политика и сигурност, изготвена от екипа на Върховния представител Федерика Могерини, както и на прегледа на Европейската политика за съседствое днес в София.
В публичната дискусия, организирана съвместно от Софийска платформа, Министерство на външните работи и Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), освен зам.председателят на ЕК ще вземат участие и над 40 представители на неправителствени организации от 14 съседни на ЕС държави. Те ще представят своята гледна точка по Стратегията, значителна част от която е свързана със съседните на ЕС региони – Западните Балкани, Турция, Черноморския регион.
Външният министър Даниел Митов и вицепремиерът Меглена Кунева ще представят българската гледна точка за Общата външна политика и политиката за сигурност на ЕС.
В първия ден от срещата ще бъдат коментирани въпроси, свързани с предстоящите български председателства на Комитета на министрите на Съвета на Европа (от месец ноември т.г. до месец май 2016 г) и на Съвета на ЕС през 2018 г. Във фокуса на разговорите ще бъде взаимодействието на българската дипломатическа служба с Европейската служба за външна дейност. Ще бъде разгледано и българското председателство на Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа – ПСЮИЕ.
Вторият ден ще бъде открит с приветствие от президента на Република България Росен Плевнелиев. На 24 юли ще се обсъждавзаимодействието на Министерството на външните работи със секторните министерства и ведомства, с които МВнР работи съвместно при осъществяването на външнополитическата дейност. Участие в панелите ще вземат заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на образованието Тодор Танев. В дискусиите ще се включат и заместник-министърът на културата Доц. Д-р Бони Петрунова, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, председателят на Парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, съветникът на Президента по енергийна сигурност Юлиан Попов, както и ръководителите на Делегациите на Европейския съюз в Либия и Узбекистан.
Прегледът на Европейската стратегия за външна политика и сигурност поставя началото на дългоочакван процес, за който призоваваха както политици, така и анализатори.