60 950 младежи, избрани за пътуване по инициативата DiscoverEU на Европейската комисия

Европейската комисия съобщи, че 333 728 млади хора са кандидатствали за карти за пътуване в рамките на инициативата „DiscoverEU“. Кръгът за подбор се проведе през октомври 2021 г. и броят на заявилите показва голямо желание на младото поколение да се впусне в пътуване из Европа. След подбор въз основа на викторина с множество избори, 60 950 участници на възраст 18-20 години ще получат карти за пътуване. Успешните кандидати ще пътуват сами или в група от до петима души между март 2022 г. и февруари 2023 г. (в зависимост от възможни здравни ограничения поради продължаващата пандемия Covid-19). За да подкрепят Зелената сделка, участниците ще пътуват предимно с железопътен транспорт, с някои изключения за тези, който живеят на острови или в отдалечени райони. Въпроси и отговори на живо ще се проведат в официалната Facebook група #DiscoverEU на 17 януари 2022 г., където участниците ще задават въпроси, свързани с бъдещото си пътуване.
Този кръг за кандидатстване беше отворен за млади европейци, родени между 1 юли 2001 г. и 31 декември 2003 г. По изключение, 19 и 20-годишни могат да кандидатстват и след като кръговете им бяха отложени поради пандемията COVID-19.
Комисарят по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел каза: “Обявяването на резултатите за DiscoverEU е добър начин да започнем 2022 г., която е Европейска година на младежта. Искаме тази година да бъде празник на всички млади хора и ще умножим възможностите за тях през цялата година, например като увеличим броя на билетите за DiscoverEU в следващия кръг, който ще се проведе през пролетта на 2022 г.
Тъй като DiscoverEU вече е част от програмата Еразъм+, за младите участници ще бъдат достъпни повече възможности, като информационно обучение преди заминаване или срещи в цяла Европа.
Източник: Европейски младежки портал