Акад. Николай Денков: Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще направи Европа по-силна

В обръщението си към евродепутатите премиерът Николай Денков призова Европа да играе по-активна роля на международната сцена като силен посредник и гарант на мира.
България и Шенген

По време на дебата „Това е Европа” министър-председателят Денков предупреди, че Русия се възползва от икономическите и културните връзки между страните, за да разделя българското общество, и подчерта, че членството на България в ЕС и НАТО е „най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие“ на страната. “Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяване към Шенген и Еврозоната”, добави той.

В обръщението си той напомни, че България е изпълнила всички изисквания за „приемането ѝ в Шенгенското пространство и всяко по-нататъшно отлагане е неприемливо и демотивиращо” за страната и нейните граждани. С влизането на България и Румъния в Шенген „границите на Европа ще са по-добре защитени, и Европа ще бъде по-силна “.

Геополитическата обстановка

Той предупреди, че перспективите за разширяване на конфликта в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на Хамас и широкомащабния военен отговор на Израел, не са за подценяване. ЕС не трябва да си затваря очите и пред геополитическите предизвикателства в Далечния изток и нестабилността в Централна и Западна Африка, добави г-н Денков.

Позовавайки се на признаците на умора от войната в Украйна и нежеланието на някои да продължат да понасят тежестите, г-н Денков напомни на евродепутатите, че „като защитаваме Украйна, защитаваме Европа”, в противен случай утре същото може да се случи в „Молдова, вдругиден балтийските републики, после Полша, Румъния, България и други европейски държави“.

За да възвърне доверието на гражданите, г-н Денков призова европейските консервативни и либерални семейства да работят заедно в борбата срещу омразата и поляризацията в политиката. Призовавайки Европа да играе по-активна роля на международната сцена, като силен посредник и гарант на мира, той добави, че „ЕС трябва да засили стратегическите си връзки със съюзници от НАТО и отбранителните си възможности [… ] включително да обмисли внимателно идеята за създаване на единна европейска армия”.

Миграция и разширяване на ЕС

По въпроса за разширяването министър-председателят Денков припомни, че България винаги е била решителен поддръжник на присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС, и подчерта, че процесът трябва да се основава на реални постижения, а „не в резултат на политически сметки”. Той приветства скорошното решение на Европейската комисия за започване на преговори за присъединяваме с Украйна и Молдова и изрази надежда за включване на Грузия към групата.

Във връзка с нарастващата вълна от имигранти в ЕС, г-н Денков призова за нов подход ЕС и да се направи всичко възможно, за да улесни приемането на бежанци бягащи от война, като същевременно се приемат мерки за спиране и обезкуражаване на чисто икономическата миграция.

Гледайте встъпителната реч на председателя Мецола и речта на министър-председателя Денков тук.

Реакции на членовете на ЕП

В отговор на обръщението на г-н Денков мнозинството от евродепутатите призоваха да се сложи край, веднъж завинаги, на дискриминацията на българските и румънските граждани и поискаха Съветът да гласува присъединяването на двете страни към Шенген преди края на 2023 г. Членовете на ЕП приветстваха проевропейското правителство в страната и наскоро приетите реформи, но призоваха за бързи действия по отношение на използването на средствата от ЕС. Някои от тях поискаха от България да „затвори вратичките“, позволяващи заобикалянето на санкциите за руския газ и да направи повече за защитата на околната среда, правата на малцинствата и да подкрепи разширяването на ЕС към страните от Западните Балкани.

Запис на първите изказванията на евродепутати, останалите изказвания и на заключителните думи на министър-председателя можете да намерите тук. Можете да гледате целия дебат тук.

Контекст

Това беше дванадесетият пленарен дебат „Това е Европа“ и петият през 2023 г. след кипърския президент Никос Христодулидис (13 юни), канцлера на Германия Олаф Шолц (9 май)министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел (19 април) и литовския президент Гитанас Науседа (14 март). Лидерите от ЕС, които участваха в тази поредица от дебати през 2022 г., бяха министър-председателят на Естония Кая Каласиталианският министър-председател Марио Драги, ирландският министър-председател Михал Мартин хърватският министър-председател Андрей Пленковичгръцкият министър-председател Кириакос Мицотакисфинландският министър-председател Сана Марин и министър-председателят на Словения Роберт Голоб.

Източник: Бюро на Европейски парламент в България